Niet eerder zo warm op 18 mei

18 mei 2022, 19:00

Records
Het was vandaag warm. Foto: Ton Wesselius

Wat is het warm hè? Nou, dat kan kloppen, want niet eerder was het zo warm op 18 mei dan dit jaar. Zojuist om 12:50 uur steeg de temperatuur in Twente naar 28,4 graden. Het oude record was 27,9 graden en werd in Maastricht gemeten in 1918. Het stokoude record is dan ook uit de boeken. Uiteindelijk werd het zelfs lokaal tropisch warm met in het Limburgse Arcen maximaal 30,2 graden.

In De Bilt was van een record geen sprake. Het werd er maximaal 24,7 graden. Het record voor De Bilt op deze dag dateert van 18 mei 1925. Het werd toen 26,3 graden.

Elders in het binnenland was het zomers tot lokaal bijna tropisch warm. In Twente (Overijssel) werd het maximaal 29,6 graden, in Hupsel (Gelderland) en Nieuw-Beerta (Groningen) 29,2 graden.

De maximumtemperatuur van 18 mei 2022
De maximumtemperatuur van 18 mei 2022

Komende dagen geleidelijk koeler

Morgen wordt opnieuw een warme dag met landinwaarts temperaturen van 26 tot 29 graden. In het westen wordt het 20 tot 25 graden. Het is dan broeierig warm met een mix van zon en wolkenvelden. In de ochtend trekken buien over het land, lokaal met onweer, in de middag ontstaan vooral in het oosten enkele stevige regen- en onweersbuien. Of het ook weer tot een datum-warmterecord komt moet worden afgewacht. Daarvoor moet het kwik in De Bilt stijgen naar 27,5 graden of hoger. Het landelijke record voor 19 mei staat op 30,4 graden.

Vrijdag is opnieuw kans op stevige regen- en onweersbuien en met 19 tot 23 graden is het opnieuw warm. In het weekend wisselen zon, wolken en een paar buien elkaar af. De middagtemperatuur daalt naar 17 tot 21 graden, maar dit zijn hele gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. De details voor het weer komende tijd lees je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black