Weekendweer: wordt het goed weer voor een terrasje?

18 maart 2022, 07:30

Weekendverwachting
Hond geniet van zonnig lenteweer. Foto: Martin Vye

De zon laat het er dit weekend lenteachtig uitzien. De temperatuur laat nog wel wat te wensen over en de wind kan het voor het gevoel zelfs koud maken. Zondag is er een kleine kans op buien. Lees voor alle details ons weekendweerbericht. 

Vandaag is er veel ruimte voor de zon. Het kwik stijgt naar 13 tot 15 graden op het warmste moment van de dag. In de noordelijke kustgebieden en op de Waddeneilanden is het door wind van zee met 10 tot 12 graden frisser.

Voor het uitgebreide weer van vandaag, vanavond en komende nacht kan je terecht in het weerbericht Nederland.

Zonovergoten zaterdag 

Zaterdag start fris met temperaturen in de vroege ochtend maar net boven het vriespunt. Ga je vroeg in de ochtend op pad of sta je bijvoorbeeld langs het voetbalveld? Dan zijn een warme jas en sjaal geen overbodige luxe. Het is gelukkig wel volop zonnig en de zon warmt de lucht geleidelijk op. Om 10:00 uur is het 7 tot 9 graden en halverwege de middag is het 13 à 14 graden.

Er waait een matige oostenwind die het voor het gevoel een paar graden kouder maakt. Wil je een terrasje pakken? Zoek er dan één waar je uit de wind kan zitten. Op plaatsen waar de wind vanaf het water waait, zoals bijvoorbeeld op de Waddeneilanden en aan de IJsselmeerkant van Noord-Holland, blijft de temperatuur steken rond 10 graden.  

In de nacht naar zondag koelt het af naar 0 tot 4 graden met de laagste minima boven de zandgronden in het binnenland. Aan de grond kan het enkele graden vriezen. 

Zondag veel zon, misschien een bui

Ook zondag start fris met ’s ochtends vroeg 1 tot 4 graden. De zon warmt de lucht op naar 10 tot 13 graden, maar de meest matige oostenwind maakt het voor het gevoel opnieuw enkele graden kouder. Vanuit het zuiden trekken wel meer wolkenvelden over het land en mogelijk kan een enkele bui tot ontwikkeling komen.

Zondagmiddag om 16:33 uur begint de astronomische lente. De meteorologische lente is op 1 maart begonnen. Waarom dit verschil er is lees je in: is het nu lente of winter?

Oplopende temperatuur vanaf maandag

Na het weekend is het een aantal dagen droog en zonnig. De wind draait van oost naar zuidoost en daardoor wordt het wat warmer dan in het weekend. 's Middags wordt het 13 graden in Den Helder tot 17 graden in het zuiden en oosten van het land. In de nachten kan het nog flink afkoelen met minima veelal tussen 0 en 5 graden.

Dit weekendbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday

Upday logo

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven