Dit wordt het weer tijdens Carnaval

20 februari 2020, 14:43

ANP-weer-met-carnaval-onstuimig-en-nat-1280x600

Carnavalsvierders doen er goed aan hun regenponcho of stormparaplu mee te nemen. Met Carnaval belooft het namelijk onstuimig en nat weer te worden. Aan de kust wordt het stormachtig! Koud is het zeker niet, want het wordt 10-14 graden. Ook ’s nachts blijft de temperatuur ruim boven nul. Met een lekker warm carnavalspak kom je de dagen en nachten dus wel door.

Dit carnavalsweekend regent het geen meters bier, maar giet het regelmatig van de regen. Op alle carnavalsdagen, van vrijdagavond tot en met dinsdag is kans op regen. Bovendien waait het stevig. Is het dan alleen maar slecht weer? Zeker niet! Er zijn ook droge perioden en met circa 12-13 graden in Brabant en Limburg is het ronduit zacht. Lokaal kan het zondag en maandag zelfs 14 graden worden. ’s Nachts is het met 7-9 graden in de zuidelijke provincies warmer dan een gemiddelde middag in februari.

Waar en wanneer de meeste regen valt is nu nog niet te zeggen. Of het dus in Zuid-Limburg droog is en in Brabant pijpenstelen regent is pas een paar dagen van tevoren duidelijk. Het beste is gewoon rekening te houden met regen, dan kan het alleen maar meevallen als het droog blijft.

Wel lijkt het vrij zeker dat het op een of meerdere carnavalsdagen stevig gaat waaien. De kans is dus groot dat de wind optochten in de war schopt. In het westen gaat het hard waaien en aan de kust wordt het stormachtig. De kans op storm is zo’n 5%.

ANP-feestvierder-carnaval-op-fiets-door-regen-en-wind-in-Maastricht

Foto: ANP

Vorig jaar ook nat en onstuimig weer met Carnaval

Ook vorig jaar was het wisselvallig tijdens Carnaval. Er viel geregeld regen, maar omdat de meeste regen voor het noordwesten was, hielden Brabant en Limburg het ook regelmatig droog. Vooral op carnavalszondag en -maandag waaide het stevig. Het scheelde niet veel of het kwam zelfs tot een officiële carnavalsstorm. Met maxima van 10-13 graden was de temperatuur vergelijkbaar met dit jaar.

In 2016 en 2017 speelde de wind de carnavalsoptochten ook al parten. Veel optochten werden afgelast, zeker in 2016 toen op 8 februari sprake was van een officiële carnavalsstorm. Ook in 2017 werden sommige tochten vervroegd, ingekort of aangepast vanwege zware windstoten.

In 2018 was van herfstweer geen sprake. Het was droog en koud met maxima van 3-4 graden. ’s Nachts vroor het zelfs 4-6 graden en moesten carnavalsgangers zich goed aankleden. Ook werd gewaarschuwd voor gladheid. De laatste carnavalsdagen waren licht wisselvallig met lokaal wat winterse neerslag.

Foto: ANP

Door: Yannick Damen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black