Evenaring lenteachtig warmterecord

18 februari 2019, 17:09

Records
Fraaie-lentedag-in-Groningen-Jannes-Wiersema-1280x600
Fraaie-lentedag-in-Groningen-Jannes-Wiersema-1280x600
Fraaie-lentedag-in-Groningen-Jannes-Wiersema-1280x600

Het scheelde een haar, maar met 14,6 graden evenaarde De Bilt vandaag een warmterecord. Het warmterecord voor 18 februari staat namelijk op 14,6 graden en dateert uit 1920. In het zuidoosten van het land werd het nog een paar graden warmer. De hoogste temperatuur van de dag werd gemeten in Arcen met een lenteachtige 16,8 graden.

De evenaring van het warmterecord van vandaag sluit een serie uitzonderlijk warme februaridagen af. Sinds afgelopen donderdag beleven we temperaturen die normaal zijn voor april. Gebruikelijk is het in februari 5 à 6 graden overdag en ligt de temperatuur ’s nachts rond het vriespunt.

Donderdag werd het in Maastricht 15,4 graden en daarmee werd de eerste lokale lentedag van het jaar genoteerd. Vrijdag warmde het verder op en steeg het kwik in Maastricht en in Woensdrecht (Noord-Brabant) zelfs naar 17,0 graden. Zaterdag werd het iets minder warm, maar was het in De Bilt met 13,3 graden wel de warmste 16 februari ooit gemeten.

Zondag was het voorlopige hoogtepunt van de februariwarmte. Met 15,1 graden in De Bilt werd het de eerste officiële lentedag van 2019 en in Maastricht werd het maar liefst 18,1 graden. Een zeldzaam hoge temperatuur voor in februari!

Komend weekend opnieuw lente?

Na vandaag volgen een paar grotendeels bewolkte dagen. Met 9-13 graden is het nog altijd zacht voor de tijd van het jaar, maar van extreme temperaturen is dan geen sprake meer. Vrijdag en in het weekend wordt het opnieuw droog en zonnig. Daarbij blijft het zacht en mogelijk wordt het zelfs opnieuw 12-18 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven