Dit weer kan je verwachten in de eerste week van de kerstvakantie

16 december 2020, 07:29

35b8dec1-weerfotojb-1280x600

De kerstvakantie staat weer voor de deur en met alle coronamaatregelen begint de vakantie voor velen een paar dagen eerder. Het weerbeeld is wisselend met af en toe regen, maar er zijn ook droge dagdelen met zonneschijn. De temperatuur stijgt tot en met het weekend regelmatig tot in de dubbele cijfers, maar in de dagen voor Kerst wordt het geleidelijk kouder.

Het is licht wisselvallig decemberweer en daar komt de komende dagen niet veel verandering in. Het is vaak bewolkt en soms valt wat lichte regen en motregen. Vooral donderdagochtend en in het weekend is het verstandig om een paraplu bij je te hebben als je naar buiten gaat voor een wandeling, maar echt kletsnat wordt het niet. De zon is ook geregeld van de partij en dan is het heerlijk weer.

Een dikke sjaal en handschoenen zijn niet echt nodig, want koud is het niet met temperaturen vaak in de dubbele cijfers. Het kwik stijgt tot in het weekend naar 9-10 graden in het noorden en naar 11-12 graden in het zuiden. Normaal is het een week voor Kerst 5 tot 7 graden.

Lagere temperaturen in de dagen voor Kerst

Na het weekend draait de wind naar het westen en wordt het iets minder zacht dan op zaterdag en zondag. Het wordt circa 10 graden. Donderdag is het maximaal een graad of 7. De nachten worden ook kouder en in de nacht en vroege ochtend is het 3 tot 5 graden. Het weerbeeld blijft wisselend met naast af en toe zon, ook vrij veel wolkenvelden en dagelijks kans op regen. Ook kan het soms stevig waaien.

Tijdens, maar vooral na Kerst zet de temperatuurdaling waarschijnlijk door en neemt de kans op vorst in de nacht toe. Ook overdag wordt het dan niet warmer dan een graad of 5. De kans op een witte Kerst blijft klein en daarmee wordt het alweer het tiende achtereenvolgende jaar dat Kerst groen verloopt.

14dcb0b0-sneeuwfoto

Foto: ANP ROBIN UTRECHT

Lees hier wat het beste weer is om een witte Kerst te krijgen

Pas acht keer een officiële witte Kerst

In het verleden is het pas acht keer officieel een witte Kerst geweest sinds 1901. Het is ook erg moeilijk om, volgens de definitie, een witte Kerst te krijgen. De definitie luidt: op beide kerstdagen moet in de tuin van het KNMI in De Bilt in de ochtend om 9:00 uur een gesloten sneeuwdek liggen. Een dag met alleen sneeuwvlokken of sneeuwresten telt dus niet mee als witte Kerst.

Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de details.

Foto: Jolanda Bakker

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook