Blauwe luchten op Blue Monday

16 januari 2022, 07:37

Actueel
Blauwe luchten op Blue Monday. Foto: Marion Lohuis.

Morgen is het Blue Monday; de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar. Maar juist op deze deprimaandag laat de zon zich regionaal regelmatig zien. Zo zijn er naast wolken dit keer ook blauwe luchten te zien. Wat het weer betreft ziet het er dus een stuk vrolijker uit dan de afgelopen tijd. 

Blue Monday, deprimaandag, is zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Deze dag valt meestal op de derde maandag (en soms op de vierde maandag) van januari. Het idee is dat het dan vaak nog donker weer is, het de eerste dag van de werkweek is, voor veel mensen vakanties nog ver weg zijn en goede voornemens vaak al mislukt zijn.

Deze blauwe maandag valt het eerste argument op verschillende plaatsen in ieder geval weg. Waar we de afgelopen week vaak te maken hadden met veel bewolking en mist kun je nu regionaal genieten van wat zonnestralen. Een matige, in het noorden soms vrij krachtige, noordwestelijke wind zorgt ervoor dat er geen mist kan ontstaan.

Wel trekken ook wolkenvelden over het land, maar die worden vooral in het westen afgewisseld met zonnige momenten. In het oosten kan het echter tegenvallen, doordat wolkenvelden daar de hele dag blijven slepen en de zon er nauwelijks tussendoor weet te breken.

Blauwe lucht in januari. Foto: Frank Loenis.
Blauwe lucht in januari. Foto: Frank Loenis.

Foto: Frank Loenis

De blauwe lucht en het zonlicht kunnen ons humeur morgen dus wat verbeteren. Ook hoeven we niet te blauwbekken, want het is vrij zacht met maxima van 8 à 9 graden. Handschoenen en mutsen zijn op Blue Monday dus zeker niet nodig. Maandagavond kan je waar het opklaart ook nog eens genieten van een mooie volle maan. 

Nog wel korte dagen, maar niet voor lang meer

Ook al is de zon maandag regelmatig te zien, de dagen zijn in deze tijd van het jaar nog wel erg kort. De zon komt op Blue Monday in het midden van het land om 8:40 uur op en gaat om 17:00 uur onder. Toch hebben daarmee al bijna een half uur meer daglicht dan op 1 januari. Toen kwam de zon om 8:48 uur op en ging ze om 16:39 uur onder. En om je helemaal wat positiever te stemmen: op 31 januari komt de zon om 8:22 uur op en gaat ze om 17:26 uur onder. En al over 45 dagen begint de meteorologische lente! De zon komt op 1 maart in het midden van het land al om 7:26 uur op en gaat pas om 18:19 uur onder. 

Voorgaande jaren heel wisselend weer op Blue Monday

Het weer met Blue Monday verschilt sterk van jaar tot jaar. Vorig jaar was het droog met af en toe zon. De temperatuur lag rond 5 graden. In 2020 scheen de zon geregeld en in 2019 zagen we veel blauwe luchten. Het was daarbij wel koud met maxima van 2 graden en in de nacht vorst. De laatste keer met deprimerend weer op Blue Monday was in 2018. Toen viel er flink wat regen. In 2017 was het volop winter en werd regionaal geschaatst op natuurijs. Daar kregen de schaatsliefhebbers natuurlijk positieve energie van!

Hoofdfoto: Marion Lohuis

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven