Maximumtemperatuur De Bilt recordlang niet onder 10 graden geweest

16 november 2020, 06:13

Records
Temperatuur is heel lang niet onder 10 graden geweest. Foto: Erica van Leeuwen
Temperatuur is heel lang niet onder 10 graden geweest. Foto: Erica van Leeuwen
Temperatuur is heel lang niet onder 10 graden geweest. Foto: Erica van Leeuwen

Nog nooit is de temperatuur zo lang in de dubbele cijfers gebleven als dit jaar. In De Bilt staat de teller op dit moment op 229 aaneengesloten dagen met 10 graden of meer en dat is een record. Vanaf 1 april is het kwik niet meer beneden 10 graden geweest. Het vorige record was in handen van 2011. Toen kwam de temperatuur van 27 maart tot en met 9 november onafgebroken in de dubbele cijfers.

Een reeks van 200 dagen of meer met temperaturen van 10 graden of hoger kwam tot dusver in slechts 16 van de 120 jaren dat in De Bilt gemeten wordt voor. Opvallend: van die 16 jaren vallen er 10 in deze eeuw en slechts 6 in de hele 20e eeuw! Dat zulke lange reeksen met zachte dagen tegenwoordig veel vaker voorkomen dan vroeger is volledig toe te schrijven aan klimaatverandering.

Door het opwarmende klimaat ligt de temperatuur hoger dan vroeger en zijn temperaturen van 10 graden of meer veel minder zeldzaam geworden. Daardoor is het aantal dagen in het voor- en najaar waar de temperatuur net onder de 10 graden duikt, waardoor een reeks verbroken wordt, kleiner geworden. In juli en augustus is de temperatuur in De Bilt nog nooit lager dan 10 graden geweest.

Lees ook: Recordlange periode zonder matige vorst in De Bilt

Vorige eeuw was langste reeks 10 graden veel korter

In 1902, 1962 en 1974 kwam de temperatuur op slechts 140 aaneengesloten dagen op of boven 10 graden uit in De Bilt en dat is het kleinste aantal sinds het begin van de metingen. In deze eeuw is 2010 het jaar met de kortste reeks. Van 14 mei tot en met 19 oktober, dat zijn 159 dagen, zat de temperatuur onafgebroken in de dubbele cijfers.

Vorig jaar kende De Bilt een reeks van 175 dagen met temperaturen van 10 graden of meer. Daar zijn we dit jaar dus ruimschoots overheen. Een normaal jaar telt gemiddeld 193 aaneengesloten dagen waarbij de temperatuur in De Bilt in de dubbele cijfers uitkomt. Begin vorige eeuw was dat gemiddelde nog 178 dagen.

Weten of het kwik binnenkort onder de 10 graden komt? Lees dan ons meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Foto: Erica van Leeuwen – De Bruijn

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Yannick Damen

Yannick Damen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven