Weekendverwachting: onweersbuien verdrijven de hitte

16 augustus 2020, 08:55

33106f6b-weerfotoweekendjw-1280x600

Na een hete week met een recordlange serie tropische dagen, verdrijven onweersbuien vandaag en dit weekend de hitte. Lokaal kunnen het stevige buien zijn die gepaard gaan met hagel en windstoten. Ook kan veel regenwater in korte tijd vallen. Op beide weekenddagen schijnt ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar 24-28 graden en op veel plaatsen houdt hiermee de hittegolf aan.

Regen- en onweersbuien verdrijven de hitte. Vanochtend komen in het noorden onweersbuien voor, maar in het midden en zuiden is het op de meeste plaatsen droog met een mix van zon en wolken. Vanmiddag neemt de kans op stevige regen- en onweersbuien overal toe. Hierbij is kans op hagel, windstoten tot 70 km/uur en lokaal veel neerslag in korte tijd.

Met 25-27 graden in het westen en noorden tot 28-29 in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant, Limburg, de Veluwe en de Achterhoek houdt de hittegolf aan. De Bilt haalt de tropische 30 graden niet. Nog nooit steeg het kwik op 14 augustus naar tropische waarden. Het datum-warmterecord staat op ‘slechts’ 28,7 graden. Op de Wadden, langs de noordkust, de Kop van Noord-Holland en het westelijk deel van Zeeland blijft het kwik nipt onder 25 graden. Door een hoge luchtvochtigheid zal het benauwd en drukkend warm aanvoelen.

Video door in60seconds.nl

Wisselvallig weekend met onweersbuien

Ook op beide weekenddagen komt het tot regen- en onweersbuien. Bij buien is aanhoudend kans op hagel, windstoten en veel hemelwater in korte tijd. De temperatuur is op de meeste plaatsen nog zomers met zaterdag 24 tot 28 graden. Zondag is het overal net een graadje warmer en is het 25 graden aan de kust tot 29 in het oosten. In Brabant en Limburg kan het weer 30 graden worden.

Hittegolf volgende week voorbij

Op sommige plaatsen in het uiterste westen en in de hogere delen is de hittegolf mogelijk dit weekend al voorbij, maar ook landinwaarts is het eind van de indrukwekkende hittegolf in zicht. Maandag liggen de maxima tussen 22 en 26 graden en dinsdag wordt het waarschijnlijk nergens meer zomers warm met 25 graden of meer. Het weerbeeld laat een mix zien van zon, wolken en enkele buien.

Foto: Jannes Wiersema

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Door: Rico Schröder

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black