Extreme kou in Zweden

13 november 2023, 16:30

Kou
Volop winterse omstandigheden in Zweden. Foto: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Terwijl wij te maken hebben met zachte en volop herfstachtige omstandigheden is Koning Winter in Scandinavië al volop aanwezig. De komende dagen wordt het er zelfs extreem koud. Vooral in Zweden daalt de temperatuur flink.

In het midden en noorden van het land ligt inmiddels een dik pak sneeuw. De komende dagen staat er weinig wind en komen er brede opklaringen voor. Dit in combinatie met een vers sneeuwdek zijn optimale omstandigheden voor echte vrieskou.

Volgens de Zweedse weerdienst SMHI lijken woensdag en donderdag de koudste dagen van de week te worden met zelfs overdag strenge vorst tot in het midden van het land. In de nacht naar donderdag kan de temperatuur in het midden van het land dalen tot maar liefst -25 graden.

20 graden kouder dan normaal

Normaal gesproken ligt de nachttemperatuur in midden Zweden rond deze tijd van het jaar hier rond of slechts enkele graden onder nul. De temperatuur ligt deze dagen dus ruim 20 graden lager dan normaal. In Östersund, in Noord-Zweden, worden temperaturen van -15 graden verwacht. Ook in steden als Göteborg en Stockholm blijft het kwik de hele dag onder nul.

De verwachting is dat de kou voorlopig nog wel even aanhoudt. Wel zal de hevige kou zich in de loop van het weekend meer richting het noorden begeven.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven