Weeronline
Weeronline

  Kans op lichtende nachtwolken komende nacht

  Aangemaakt: 12 jun 2019, 08:09 uur

  Afgelopen weekend waren ze al even te zien en komende nacht kunnen opnieuw lichtende nachtwolken ontstaan. Na een grijze en natte dag klaart het vanavond op. Door heldere perioden kunnen de lichtende nachtwolken op meerdere plaatsen te zien zijn. Mocht je de lichtende nachtwolken vandaag niet kunnen zien, dan zijn er komende weken nog genoeg kansen. Toch is er geen zekerheid op dit bijzondere natuurverschijnsel, want ze ontstaan niet elke nacht.

  Het grijze en natte weer maakt vanavond plaats voor opklaringen. Ook komende nacht is het op veel plaatsen helder. Zowel in de late avond en in de eerste helft van de nacht kunnen lichtende nachtwolken verschijnen. ’s Avonds kunnen ze in het noordwesten tot noorden te zien zijn, in de nacht zul je meer naar het noorden tot noordoosten moeten kijken.

  Niet elke heldere nacht zichtbaar

  Helder weer is helaas niet voldoende om lichtende nachtwolken te kunnen zien. Op grote hoogte (80-85 km) moeten de condities ook gunstig zijn voor het ontstaan van ijskristallen. Afgelopen weekend waren de condities gunstig en in de nacht van zaterdag op zondag waren in ons land lichtende nachtwolken te zien.

  In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geven deze wolken zelf geen licht. Het licht is afkomstig van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Lichtende nachtwolken kunnen vormen wanneer zeer kleine ijskristallen op stofdeeltjes ontstaan. Dit stof is vooral afkomstig uit de ruimte. Elke dag worden meteoroïden, stofdeeltjes afkomstig van kometen, door de zwaartekracht de atmosfeer ingetrokken. Ook vulkanisch as kan leiden tot een toename van de hoeveelheid stof hoog in de atmosfeer. Als de temperatuur laag genoeg is (-90 tot -145 graden) kan waterdamp op deze stofdeeltjes ijskristallen vormen.

  Foto: Jannes Wiersema

  Door: Matthijs van der Linden