Vandaag een T-shirt, morgen de winterjas

12 april 2020, 15:03

Actueel
Foto: Ab Donker
Foto: Ab Donker
Foto: Ab Donker

Tijdens deze Pasen vindt een flinke weersomslag plaats. Vandaag, Eerste Paasdag, is het warm met vanmiddag op veel plaatsen maxima van 19-24 graden. Morgen, Tweede Paasdag, is de winterjas weer nodig. Het wordt slechts 8-12 graden en een stevige noordenwind maakt het voor het gevoel nog kouder. Ook trekken er enkele buien over het land. In de loop van komende week keert het zonnige lenteweer terug en gaat de temperatuur omhoog.

Met een zuidwestenwind wordt het vlak aan zee vandaag een graad of 16. In het binnenland warmt de lucht op naar 20-24 graden. In het zuidoosten kan het lokaal zelfs 25 graden worden. Er zijn flinke zonnige perioden, maar geleidelijk ontstaan meer stapelwolken. In de tweede helft van de middag kunnen vooral in het zuiden en oosten van het land enkele stapelwolken uitgroeien tot buien. Bij deze buien is kans op onweer.

Lees meer over de warmste Paasdagen ooit.

Noordenwind brengt koudere lucht, kans op vorst in de nachten

Vanavond verdwijnen de buien en zijn er opklaringen. In de nacht neemt de bewolking toe en volgen vanuit het noordwesten nieuwe buien. Ook steekt een stevige noordenwind op en dit speelt een cruciale rol in de weersomslag deze Pasen.

De noordenwind brengt koude lucht met zich mee. Morgen wordt het maximaal 8 graden op de Wadden tot 12 graden in het zuiden. Door de matige, aan zee krachtige, wind voelt het bovendien nog wat een kouder aan. Ga je de tuin in of boodschappen doen dan is een winterjas geen overbodige luxe. In de nacht naar dinsdag kan het landinwaarts lokaal tot vorst komen.

Is dit koud voor Pasen? Lees hierover in de koudste Pasen ooit gemeten.

Ook dinsdag is het fris met 8-11 graden en een koude noordenwind. Het wordt wel een droge dag met een mix van wolken en zon. In de nacht naar woensdag kan het in het binnenland licht vriezen.

vorst-sproei-ad
vorst-sproei-ad

Artikel gaat verder onder de foto Foto: Ab Donker. Fruitbomen moeten woensdagochtend zeer waarschijnlijk weer besproeid worden.

Opnieuw warm lenteweer op komst?

De rest van de week is het droog en vaak zonnig. De temperatuur loopt daarbij op. Woensdag wordt het 13 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. De dagen daarna is het een paar graden warmer en kan het in het zuiden en oosten zo’n 20 graden worden. In het volgende weekend is het nog onzeker of het nog warmer wordt of dat de temperatuur juist een paar graden daalt.

Lees ook het uitgebreide weerbericht Nederland.

Foto: Ab Donker

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven