Tropische cycloon Asani nadert India

11 mei 2022, 15:21

Buitenland
Hoge golven door tropische cycloon Asani. Beeld: ANP / EPA / IDREES MOHAMMED

India krijgt naast de aanhoudende hitte ook te maken met tropische cycloon Asani. Naar verwachting schampt Asani woensdagavond lokale tijd de oostkust, om daarna om te keren en in kracht af te nemen tot een depressie.

Asani ontstond als zware cycloon in de Golf van Bengalen, met windsnelheden van 100 tot 110 kilometer per uur. De Indiase meteorologische dienst verwacht dat Asani tegen de avond afzwakt tot een cycloon en in oostelijke richting het kustgebied van de deelstaat Andhra Pradesh nadert, voordat hij terugkeert naar het westen en weer de zee opgaat. Waarschijnlijk is Asani in de nacht naar donderdag of donderdagochtend verworden tot een tropische depressie.

Code rood vanwege extreme regenval

Voor Andhra Pradesh is weercode rood afgegeven vanwege extreem zware regenval. De autoriteiten hebben de inwoners van kustgebieden gewaarschuwd niet naar de zee te gaan. Ook moeten bewoners van laaggelegen gebieden op hun hoede zijn.

Asani is de tweede storm die India dit seizoen treft. De eerste storm, in maart in het zuiden van India, kreeg geen naam.

Lees hier meer over de hittegolf in Pakistan en India.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven