Zeer zware windstoten gemeten

11 maart 2021, 17:30

Actueel
Storm Bella. Foto: Ton Wesselius

De wind heeft het hoogtepunt bereikt met op veel plaatsen zeer zware windstoten tot maar liefst 124 km/uur. Harder dan dit zal het niet waaien. Komende uren neemt de wind langzaam af. In de tweede helft van de middag komen in het binnenland alleen tijdens buien nog zware windstoten voor. Aan het begin van de avond komt ook de wind aan de kust tot bedaren.

Aan het begin van de middag was de wind op het hoogtepunt op deze zeer onstuimige dag. In het hele land was sprake van zware windstoten van 80 tot ruim 100 km/uur en daarvoor werd woensdag al gewaarschuwd. In de westelijke provincies, rond het IJsselmeer en bij de Wadden kwam het tot storm met windkracht 9. Op de Houtribdijk werd bijna een uurgemiddelde van windkracht 10, zware storm genoteerd. Daarbij kwamen zeer zware windstoten voor van ruim meer dan 100 km/uur.

De zwaarste windstoten kwamen langs de westkust en rond het IJsselmeer voor. Op de Houtribdijk is de krachtigste windstoot gemeten van maar liefst 124 km/uur. Vlissingen had een schuiver van 120 km/uur en Rotterdam van 114 km/uur.

windstoten kaart Nederland 11 maart 2021
windstoten kaart Nederland 11 maart 2021

Maximale windstoten op 11 maart 2021

Het onstuimige weer bracht ons vanochtend de eerste officiële storm van het jaar. De vorige keer dat het zo hard waaide was vlak na Kerst. Toen trok storm Bella over het land.

Wind komt langzaam tot bedaren De komende uren zullen de windstoten minder zwaar worden. In de tweede helft van de middag komen in het binnenland alleen tijdens buien nog zware windstoten voor. Aan de kust blijft het hard waaien en zullen de zware windstoten tot het begin van de avond aanhouden. Vanavond kunnen tijdens felle buien nog zware windstoten voorkomen.

Foto: Ton Wesselius

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven