Lokaal een maandsom regen gevallen in Zeeland

10 september 2022, 11:13

Natte start van 10 september. Foto: Peter van der Schoot.

De afgelopen 24 uur trokken flink wat buien over ons land heen. De nadruk daarbij lag duidelijk op het zuidwesten van het land, terwijl het in het noorden op een lokale bui na droog bleef. In Zeeland viel lokaal zelfs een maandsom regen!

Vanaf de Noordzee trokken gisterenmiddag al veel buien over Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Brabant heen. Maar ook elders in het land kwam het geregeld tot enkele buien, die lokaal fel uitpakten. Terwijl de buiigheid landinwaarts in de avond en nacht op veel plaatsen afnam bleven buien vanaf de Noordzee over het zuidwesten van het land trekken. Op grote schaal is daar in totaal 20-40 mm regen gevallen en plaatselijk meer dan 50 mm.

Volle regenmeter. Foto: Adri Joosse.
Volle regenmeter. Foto: Adri Joosse.

Dieper landinwaarts zijn de uitschieters veel lokaler. Zo viel in Oosterbeek bijvoorbeeld 43 mm en iets verderop in Deelen 4 mm.

Lokaal maandsom regen op Walcheren

Een slepende buienlijn heeft vanochtend boven Walcheren en Zuid-Beveland in Zeeland erg veel regen in korte tijd veroorzaakt. Op grote schaal is er 30-50 mm gevallen. Hierdoor is lokaal wateroverlast ontstaan.

In Aagtekerke en Domburg viel vandaag zelfs al ruim 60 mm regen en vanaf de Noordzee trekken komend uur nog een paar buien over. Met de regen van gisteren erbij zal de neerslagsom oplopen richting 80 mm. Ook Middelburg telt een dergelijk hoeveelheid regen in 24 uur tijd.

Normaal valt in Zeeland zo'n 85 mm regen in heel september. In Zeeuws-Vlaanderen is de normale hoeveelheid septemberregen 70-80 mm. Er is grootschalig dus ongeveer een halve maandsom regen gevallen en lokaal bijna een maandsom regen.

Komende uren geleidelijk droger

De buiigheid neemt komende uren af. De Zeeuwse buien trekken België in. Boven het oosten en zuidoosten van het land blijft het nog wel flink buiig, maar ook daar breekt eind van de dag vanuit het noordwesten de zon vaker door.

Meer vooruitzichten lees je in weerbericht Nederland.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en hoofdredacteur nieuws

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black