Norfolkeiland recht op pad van cycloon Gabrielle

10 februari 2023, 16:15

Hevige regenval in Australië eind oktober 2022. Foto: ANP/EPA/BIANCA DE MARCHI AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Inwoners van Nieuw-Zeeland bereiden zich voor op de komst van cycloon Gabrielle. Volgens het nationale weerinstituut krijgt het noorden van het land vanaf zondag te maken met de cycloon. Ook het Australische Norfolkeiland ligt op het pad van de cycloon. De kans is groot dat het eiland de volle laag zal krijgen van Gabrielle.

Volgens het Australische Bureau of Meteorology (BoM) is Gabrielle momenteel een cycloon van de derde categorie, met gemiddelde windsnelheden van 140 kilometer per uur. De cycloon zal het eiland naar verwachting zaterdagavond bereiken. De kans is groot dat het centrum van de tropische cycloon recht over het eiland zal trekken. Het BoM waarschuwt dat er dan verwoestende windvlagen tot 205 kilometer per uur kunnen voorkomen. Inwoners wordt opgeroepen zo snel mogelijk voorbereidingen te treffen.

Het vasteland van Australië zal vermoedelijk weinig gevolgen ondervinden van de storm, al krijgt de oostkust mogelijk te maken met hoge golven en harde windvlagen.

Het nationale weerinstituut waarschuwt dat Gabrielle zeer hevige regen met zich meebrengt. Van zondag tot en met dinsdag kan op sommige plekken tot 400 millimeter regen vallen. Daarbij zet het instituut wel de kanttekening dat de hoeveelheid neerslag sterk afhankelijk is van de koers van de cycloon. Nieuw-Zeeland werd recentelijk nog getroffen door zeer hevige regens die leidden tot grootschalige overstromingen. Toen kwamen zeker vier mensen om het leven als gevolg van het noodweer.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black