Het weer tijdens Sint-Maarten

10 november 2022, 07:30

Kinderen gaan met Sint-Maarten langs de deuren, zingen liedjes en krijgen als beloning snoep. Foto: Henk Luntz

Lampion, snoepzak en gezelligheid zijn standaardingrediënten voor Sint-Maarten. Maar moeten we ook rekening houden met wind en regen? Enkele buien kunnen al een groot verschil maken.

Het ziet ernaar uit dat we vrijdagavond te maken hebben met droog weer. Naast de lampionstok hoeven de kleine lopers dus niet ook nog een paraplu vast te houden. Overdag staat er een matige zuidwestenwind en die voert zachte lucht aan. Het wordt 14 of 15 graden en daarmee is het vijf graden warmer dan gemiddeld deze tijd van het jaar. De eerste uren van de avond daalt de temperatuur naar 9 of 10 graden. Bij deze waarden kan het lekker zijn om een winterjas aan te hebben, maar heel koud is het niet. Dat komt doordat de wind afneemt en je ook door het lopen warm blijft.

Overdag zonnige perioden

Vorig jaar was het tijdens het lopen van Sint-Maarten ongeveer even warm als nu. Wel was het overdag heel ander weer. Het was toen grijs en in het noorden viel af en toe wat regen. Alleen in Zuid-Limburg was het zonnig. Morgen zijn er in het hele land zonnige perioden en wolkenvelden. ’s Avonds wordt op veel plaatsen gelopen onder een heldere sterrenhemel. Wanneer de laatste liedjes gezongen worden staat aan de noordoostelijke hemel een heldere maan. Een kleine knipoog naar het volgende kinderfeest.

Matthijs van der Linden

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black