Maart is recordzonnig begonnen

09 maart 2022, 07:30

Zon
Strakblauwe lucht in maart in Scheveningen. Foto: Maddy Koster

De afgelopen dagen was het volop zonnig en ook vandaag schijnt de zon grote delen van de dag ongehinderd. Het record van de zonnigste eerste tien dagen van maart wordt vandaag al verbroken. En dan hebben we ook morgen nog een zeer zonnige dag te gaan!

In de eerst acht dagen van deze maand scheen de zon gemiddeld over het land al bijna 69 uur. Vandaag komt hier ruim 9 uur bij en morgen nog eens ruim 8 uur. In totaal komt het aantal uur zon in tien dagen uit tussen 85 en 88 uur. Dit is dus meer dan 8,5 uur per dag! 

Het huidige record voor begin maart stamt uit 1976 en is 72,4 uur. Deze waarde wordt aan het einde van deze ochtend overschreden. Op de tweede plek stond tot vandaag maart 2010 met 71,3 uur zon in de eerste tien dagen.

Lees voor meer details over het weer ons uitgebreide weerbericht: 

Grote delen van het land nog helemaal droog

Na een kletsnatte februari viel op 1 maart in het westen en noorden nog wat regen. Op veel plaatsen werd slechts 1 of 2 mm gemeten. In de Kop van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling viel met 5 tot 8 mm wat meer. In het zuiden, midden en oosten van het land bleef het op de meeste plaatsen helemaal droog.  

Op alle andere dagen deze maand tot dusver bleef het in heel Nederland droog en ook vandaag en morgen valt nergens neerslag.

Is er ook zicht op maandrecords?

Komend weekend kan in vooral in het westen van het land tijdelijk een klein beetje regen vallen, maar voor de rest ziet de weersverwachting er voorlopig zeer droog uit. Ook is het weerbeeld volgende week redelijk zonnig.

Maart 2022 lijkt daarmee een goede gooi te doen naar de zonnigste maartmaand ooit gemeten. De meest zonnige maart tot dusver is maart 2014. In dat jaar scheen de zon verspreid over het land 208 uur.

Of maart 2022 ook een droogterecord zal verbreken is nog niet te zeggen. Met één flink natte dag loop je dit record al mis. De droogste maartmaand ooit gemeten was maart 1929 met slecht 9,5 mm. 

Het zonnige weer is uitstekend nieuws voor mensen met zonnepanelen. Lees ook: bij dit weer wekken je zonnepanelen de meeste energie op.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven