Vorstgevaar voor zomerplantjes en fruitbomen

16 april 2024, 11:24

Vorst
Fietsen tussen de bloeiende fruitbomen. Foto: Ab Donker

Na een recordwarme eerste helft van de lente loopt de natuur ongeveer drie weken voor. De aangevoerde lucht was de laatste tijd erg zacht en vooral de nachttemperaturen lagen ruim 3 graden boven de norm. Inmiddels waait de wind uit het koude noorden tot noordwesten en vooral de nachten verlopen koud. Er is zelfs kans op vorst aan de grond. Meer daarover in dit artikel.

Als je naar buiten kijkt dan lijkt het wel mei. De natuur is al helemaal uitgelopen, het graspollenseizoen is begonnen en de fruitbomen staan volop in bloei. De komende dagen waait de wind uit het noorden en daarmee wordt vrij koude lucht aangevoerd. De middagtemperatuur stijgt dagelijks naar 10 of 11 graden, terwijl 12 tot 15 graden gebruikelijk is in deze tijd van het jaar. Het vrij koude weer lijkt tot ver in de volgende week aan te houden. Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de laatste verwachting.

Doordat de aangevoerde lucht vrij koud is, verlopen de nachten ook koud. Vooral tijdens opklaringen kan de temperatuur de komende nachten dalen naar 1-2 graden boven het vriespunt en aan de grond is lichte vorst mogelijk. Het is niet uitgesloten dat het lokaal wel een keer een graadje vriest op gewone meethoogte tijdens een helder en windstil moment. Een enkele fruitteler zal dan in actie moeten komen om de bloesem en beginnende vrucht te beschermen tegen bevriezing.

Lees ook: Waarom spuiten telers van fruitbomen bij vorst met water?

April is de bloesemmaand, maar door de hoge temperaturen was de start van de vroege soorten al in maart. Als eerste verschijnen de witte pruimenbloesem, gevolgd door de peren. Vervolgens zijn de kersenbomen aan de beurt en als laatste kleuren de bomen roze van de appelbloesem. Op dit moment staan alle fruitbomen in bloei.

Wacht nog met zomerbloeiers voor in de volle grond

In de diverse tuincentra wordt al volop geadverteerd met éénjarige zomerbloeiers, zoals geraniums, petunia’s en lobelia’s. Wacht nog even met het kopen van dergelijke zomerbloeiers voor in de volle grond, want met temperaturen aan de grond onder nul worden de zomerbloeiers behoorlijk aangetast.

Lees ook: Wat is de beste tijd om zomerplanten te planten?

Door een paar graden nachtvorst gaan zomerplanten weliswaar niet dood, maar ze krijgen wel bruine blaadjes en de groei loopt vertraging op. Het kan echter tot een maand duren voordat ze er weer bovenop zijn en vaak bloeien ze dan de hele zomer niet zo uitbundig als je verwacht.

Kon je de aanbiedingen in de tuincentra niet weerstaan en heb je wel al zomerbloeiers gekocht, dan kan je ze het best afdekken. Staan ze in potten, dan kan je ze natuurlijk even binnenzetten.

Je kan al veel doen in de tuin in april, ook tijdens deze koudere dagen. Meer daarover lees je in dit artikel: Tuinieren in april, dit kun je al voor de IJsheiligen doen.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven