Let op: hooikoortsseizoen berk extreem vroeg van start!

18 maart 2024, 11:31

Gezondheid

Heb jij hooikoorts en ben jij gevoelig voor het pollen van de berk? Dan kun je nu al klachten ervaren en dat is extreem vroeg. Door de recordzachte februari en eveneens uitzonderlijk zachte maart komen de berkenbomen veel vroeger dan normaal tot bloei. Normaal is het begin april zover, nu dus al halverwege maart!

De eerste helft van deze week is het zeer zacht met maxima die op grote schaal stijgen naar 15 graden of meer en daarbij zijn er zonnige perioden. Hierdoor zullen steeds meer berken tot bloei komen. In het zuidoosten zijn al veel lentedagen geweest en bloeien al snel flink wat berken. Elders begint het met een enkele berk, maar na deze zachte dagen kunnen er snel meer volgen.

In het noorden valt tot en met donderdag soms nog wat regen, waardoor de lucht schoonspoelt. Elders valt tot en met donderdag geen regen van betekenis en neemt de hoeveelheid pollen in de lucht toe. Heb jij een berkenpollenallergie? Hou dan rekening met toenemende kans op klachten en begin tijdig met je hooikoortsmedicatie.

Volg ons hooikoortsweerbericht.

Vanaf vrijdag breekt wel een wisselvallige en frisse fase aan, waarbij regen de lucht vaak schoonspoelt en de kustregio profiteert van schone zeelucht. De klachten kunnen dan tijdelijk afnemen en de ontwikkeling van de berken remt dan wat af. Op lange termijn wordt het weer zachter met regelmatig regen. Dat zijn groeizame omstandigheden, waarbij steeds meer berken tot bloei zullen komen.

Lees ook: Bij welk weer heb je het meest last van hooikoorts?

Berk grootste hooikoortsveroorzaker van de bomen

Ben je erg gevoelig voor het pollen van de berk? Dan kun je bij lage hoeveelheden berkenpollen al klachten ontwikkelen. Het pollen van de berk is sterk allergeen en veroorzaakt tijdens de piekperiode bij ongeveer een miljoen Nederlanders klachten. De piek van het berkenpollenseizoen valt dit jaar waarschijnlijk al begin april.

De berk in bloei. Foto: Adobe Stock / JackF
De berk in bloei. Foto: Adobe Stock / JackF

De berk is de boom die de meeste hooikoortsklachten veroorzaakt. Daarna komen de hazelaars, elzen en essen, die matig allergeen pollen verspreiden. De hazelaars zijn vrijwel allemaal al uitgebloeid. Er bloeit nog wel een enkele krulhazelaar. Veel elzen zijn ook al uitgebloeid, maar sommige bomen verspreiden momenteel nog wel pollen. De es staat momenteel wel in bloei.

Lees ook: Zo verloopt het hooikoortsseizoen

Verder bloeien op dit moment ook de iepen, populieren, wilgen en de eerste haagbeuken. Het pollen van deze bomen is licht allergeen en veroorzaakt bij veel minder mensen klachten. Eiken en beuken(hagen) komen later in april als laatste boomsoorten tot bloei. Ook deze veroorzaken geen of weinig allergieklachten.

Animatie door in60seconds.nl

Wanneer start het graspollenseizoen?

Door het zachte weer begint ook het gras al flink te groeien en ook de bloei zal eerder van start gaan dan gemiddeld. Dit betekent dat halverwege april de vroegbloeiende grassoorten, zoals de grote vossenstaart, mogelijk al pollen verspreiden. Het pollen van gras is zeer sterk allergeen en veroorzaakt bij een paar miljoen Nederlanders hooikoortsklachten.

In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.
In deze hooikoortskalender kun je zien wanneer de verschillende bomen en planten gemiddeld hooikoortsklachten veroorzaken. Bomen en planten die hier niet genoemd staan veroorzaken geen of zeer weinig klachten.

Als het vervolgens ook in april zacht blijft en de bovenste laag van de bodem niet verdroogt kan de piekperiode van het graspollenseizoen al vroeg in mei plaatsvinden. Normaal is dat in de tweede helft van mei en in juni.

Jaco van Wezel

Jaco van Wezel

Meteoroloog en redacteur

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven