weeronline

Zo kun je zien of een bui een onweersbui is

02 september 2024, 14:04

Onweer
Een zomerse onweersbui. Foto: Johnny Willemsen.

Een onweersbui kan je, zelfs in tijden van weer-apps en weerwaarschuwingen, soms verrassen. Zeker bij warm zomerweer kan een onweersbui in korte tijd vlak in je buurt ontstaan. Je ziet de bui dan niet ruim van tevoren op de neerslagradar naderen. Toch kan je aan het uiterlijk van de bui vaak wel zien of het om een onweersbui gaat. We vertellen je in dit artikel waar je op moet letten. 

Onweer kan gedurende het hele jaar voorkomen. De kans op een zware onweersbui is wel veel groter tijdens warm zomerweer dan in de winterperiode. Bij felle winterse buien is onweer zeker mogelijk, maar is het aantal ontladingen vaak beperkt.

Hoogte van de buienwolk 

Een zomerse onweersbui is vaak meer dan 10 kilometer hoog. Zie je dat de wolk zeer hoog is ontwikkeld dan is de kans groot dat het een onweersbui is of zeer binnenkort wordt. Dit kun je wel alleen zien als de bui nog ver genoeg van je af is en er geen andere bewolking in de weg zit.

Lees ook hoe hoog onweersbuien kunnen worden.

Supercell, onweersbui. Foto: Wouter van Bernebeek.
Supercell, onweersbui. Foto: Wouter van Bernebeek.

Check de kleur

Hoog in de lucht is de wolk wit, maar aan de onderkant is een onweersbuienwolk doorgaans heel donkergrijs. Soms zijn er zelfs groentinten te zien bij zware buien met zeer veel regen en hagel.

Is er een plotselinge windverandering? 

Sterke onweersbuien veroorzaken wind. Niet alleen in de bui zelf, maar ook soms voor de bui uit. Bij intense neerslag wordt lucht vanuit de bui meegenomen. Deze lucht spreidt zich boven het aardoppervlak uit als een gebied met windvlagen. In het Engels wordt dit een ‘gustfront’ genoemd. Deze windvlagen kunnen zich soms tientallen kilometers buiten de bui uitspreiden.

Lees ook: wat moet je doen bij hevig onweer.

Onweersbui boven Rotterdam. Foto: Maarten Hooijmeijer.
Onweersbui boven Rotterdam. Foto: Maarten Hooijmeijer.

Check de radar en lees de weertekst

Onweersbuien gaan vrijwel altijd gepaard met veel neerslag. Op de Weeronline-radarbeelden zullen deze buien zichtbaar zijn met stukjes rood (fikse bui) en zwart (stortbui). 

Lees als je precies wilt weten welk weer je kan verwachten altijd het weerbericht Nederland. De meteorologen van Weeronline zullen het in deze tekst zeker vermelden als er buien met onweer kunnen ontstaan.  

Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven