Helaas hebben wij niet genoeg rechten om jouw deze content te tonen.
Onze website maakt gebruik van cookies om jou de beste ervaring te geven. Wil je deze content van ons of van derden zien dan vragen wij jou om de instellingen aan te passen.De afgelopen tijd deed het weer soms al zomers aan, maar inmiddels is het in grote delen van het land weer wisselvallig en iets minder warm geworden. Hoe gaat dit verder in het slot van de meteorologische lente? Blijft het wisselvallig en duikelt de temperatuur verder omlaag of krijgen we nog meer zomerse dagen?
Tot en met het pinksterweekend moet je voor het beste weer telkens in het noordoosten van het land zijn. De temperatuur ligt daar tussen 18 en 25 graden, de zon schijnt vaak en slechts lokaal komt het tot een stevige regen- of onweersbui.
In de rest van het land is de buienkans groter en is de zon minder te zien. De buien veroorzaken plaatselijk veel regen in korte tijd en soms kan het ook onweren. De temperatuur loopt uiteen van circa 18 graden langs de westkust tot 22 in het oosten van het land. Dat is nog altijd warmer dan de normaal van 16-19 graden. Wanneer er veel bewolking en buien midden op de dag overtrekken kan de temperatuur wat lager uitvallen.
Lees ook: Dit weer is normaal in mei
Hoe eindigt de lente?
Na het pinksterweekend verdwijnen de regionale verschillen. We krijgen de rest van de meteorologische lente, die nog duurt tot en met 31 mei, waarschijnlijk weer wat echt past bij deze tijd van het jaar. Er is veel ruimte voor de zon en dagelijks ontstaan stapelwolken die uitgroeien tot enkele lokale regen- of onweersbuien. Daarbij waait het op de meeste dagen weinig en verplaatsen buien zich langzaam. Hierdoor kunnen grote verschillen ontstaan, waarbij het lokaal met bakken tegelijk uit de lucht komt en een dorp verderop de zon schijnt en het droog blijft. Hoe jij de dag dan ervaart hangt sterk af van waar je bent. De temperatuur schommelt daarbij rond of iets boven de normale waarden van 17 graden op de Wadden tot 20 in het binnenland.
Grote kans op hooikoorts en hoge zonkracht
Ondanks dat het de komende weken wisselvallig is moet je rekening houden met het risico om te verbranden. Dat er enkele buien in de verwachting staan betekent niet dat de zon weinig zal schijnen. Tijdens zonnige uren tussen 12 en 15 uur kan gemakkelijk zonkracht 6 gehaald worden en dan kan je onbeschermde huid al binnen 15-30 minuten verbranden. Ook in de twee uur ervoor en erna kun je verbranden, alleen wat minder snel. Smeren dus!
Heb jij een graspollenallergie? Dan kun je de komende weken veel hooikoortsklachten verwachten. Door de buien is de bodem voldoende vochtig voor het gras om volop te bloeien. De lucht wordt door de regen soms ook gereinigd, maar dat effect is meestal slechts lokaal en tijdelijk. Zodra het droog wordt produceren planten weer veel nieuw pollen en wordt pollen vanuit de omgeving aangevoerd. De klachten nemen dan snel weer toe. Alleen als er een dag een regenzone over jouw regio trekt kun je een even opgelucht ademhalen.
Droge start van de zomer?
De wisselvalligheid duurt aan het begin van de meteorologische zomer waarschijnlijk voort en daarbij is onzeker of we met een vrij warme zuidwestenwind te maken krijgen of een koele noordwestenwind. De modellen neigen iets meer naar de koele noordwestenwind die dan ook bewolking en buien aanvoert. Op zich iets wat ook heel goed past bij de eerste helft van juni en bekend staat als de zogenaamde schaapscheerderskou.
Lees ook: Dit weer is normaal in juni
Thumb video: Nes van Es