Dit is de verwachting voor 4 en 5 mei

30 april 2024, 07:30

Feestdagen
Fraai buitenweer op Bevrijdingsdag. Foto: Jos Clarijs

Komend weekend staan op zaterdag de Nationale Dodenherdenking en op zondag Bevrijdingsdag op het programma. In dit artikel vertellen we je welk weer je op beide dagen kan verwachten. Blijft het droog of moet je rekening houden met buien.

De aanloop naar het weekend laat warm weer zien met geregeld zonneschijn. Wel is kans op enkele regen- en onweersbuien. Meer over het weer de komende dagen lees je in het uitgebreide weerbericht.

Grote kans op droge Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Amsterdam en op de Waalsdorpervlakte is het zaterdagavond rond 20:00 uur waarschijnlijk droog. In het midden en westen van het land is de kans op een bui klein. De laatste buien trekken naar het oosten weg. Ben je bij een herdenking in het oosten van het land dan moet je nog wel rekening houden met een enkele bui.

De temperatuur stijgt zaterdag naar 16 graden in het westen en naar 19 in het oosten. Tijdens de Nationale Dodenherdenking is het kwik gedaald naar 13 tot 16 graden. Een jasje tijdens de twee minuten stilte is dan ook aan te raden.

De records van Bevrijdingsdag sinds 1945 in De Bilt
De records van Bevrijdingsdag sinds 1945 in De Bilt

Perioden met zon op Bevrijdingsdag

Zondag is het Bevrijdingsdag, een dag met talloze festivals. De kans op fraai weer met flinke perioden met zon is groot. Weliswaar is er ook kans op een bui, maar een verregende dag zit niet in de verwachting. De kans dat er meer dan 3 mm valt is minder dan 20%. De kans op een geheel droge dag is 50%.

Lees ook: Bevrijdingsdag: dit zijn de zonnigste en warmste.

Wat temperatuur betreft is het aangenaam festivalweer. In het westen van het land is het 16 of 17 graden, wat verder landinwaarts stijgt het kwik naar 18 tot 20 graden. Daarmee is het een fractie warmer dan normaal begin mei, want waarden van 15 tot 18 graden zijn gebruikelijk. De koudste en natste Bevrijdingsdag zal het niet worden.

Heb je plannen om een festival te bezoeken? Check dan onze evenementenpagina en zoek je festival op en krijg weer op maat. Vergeet je ook niet in te smeren, want de zonkracht is 5. Dat betekent dat de onbeschermde huid met 20 tot 40 minuten kan verbranden.

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven