Waarschuwing voor slechte luchtkwaliteit door paasvuren

29 maart 2024, 13:45

Gezondheid
Paasvuur in Dijkerhoek, Rijssen-Holten. Foto: ANP / Vincent Jannink

De paasvuren die zondag en maandag worden aangestoken, vooral in het oosten van het land, kunnen daar leiden tot een slechte luchtkwaliteit. Mensen kunnen daar gezondheidsklachten van krijgen, waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De wind komt zondag uit het oosten. De rook van de paasvuren in Oost-Nederland kan dan over andere delen van het land waaien. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en zo min mogelijk inspanning te verrichten. Die waarschuwing geldt vooral voor mensen in de oostelijke provincies, maar ook in andere provincies kunnen mensen last hebben van de rook en fijnstof.

Lees ook: Dit is het effect van fijnstof op je gezondheid

Op maandag is de luchtkwaliteit iets beter, omdat de wind dan uit het zuidwesten komt. De houtrook waait dan richting Duitsland.

Weekend met houtrook, wisselvallig

Eerder vandaag kondigden wij de overlast door paasvuren al aan in ons weekendweerbericht. Daar lees je ook over het wisselvallige weer waar we dit paasweekend mee te maken hebben en dat er zaterdag Saharastof over het land trekt.

ANP/Weeronline

ANP/Weeronline

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven