Meerdere plekken in Zuid-Europa verbreken temperatuurrecords

18 juli 2023, 18:15

Hitte
Ook in Barcelona is het deze dagen zeer heet. Foto: ANP

In de Spaanse regio Catalonië is een temperatuurrecord gebroken. Volgens de Catalaanse weerdienst Meteocat werd dinsdag een temperatuur van 45 graden gemeten op een weerstation in Darnius. Dat is de hoogste temperatuur die ooit in Catalonië is gemeten.

Het nieuwe record is een flinke verbetering ten opzichte van het vorige record. Dat stond op 43,8 graden en werd op 29 juni 2019 gemeten in Alcarràs.

Elders in Spanje is het ook nog steeds zeer heet. De Spaanse nationale weerdienst Aemet meldt dat de gemiddelde temperatuur in juli tot nu toe 1,8 graden boven het gemiddelde ligt. De hitte is ook te merken aan de temperatuur van het water rond het Iberisch schiereiland. De zeetemperatuur ligt momenteel ongeveer 2 graden boven het gemiddelde, en in delen van de Middellandse Zee bereikt de temperatuur van het water 28 graden.

41,8 graden in Rome

Ook in Rome was het nog nooit zo warm als deze dinsdag, voor zover bekend. In de Italiaanse hoofdstad is een recordhitte van 41,8 graden gemeten. Het vorige record van 40,7 graden was van juni vorig jaar. In Italië geldt in twintig grote steden code rood door de extreme hitte. Volgens de overheid is de warmte niet alleen een risico voor kwetsbaren, maar voor iedereen in de twintig steden.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven