Nederland

Komende tijd minder overlast

We stappen van een overwegend droog weertype tijdelijk over naar een buiig weertype. Hierdoor wordt de lucht regelmatig schoongespoeld en hebben mensen met een pollenallergie minder last. In de loop van volgende week lijkt een periode met zonnig en vrij droog weer aan te breken. Dan neemt de overlast weer snel toe.

Veel grassoorten produceren in deze tijd van het jaar pollen en een flink aantal daarvan zijn sterk allergeen. Ook enkele kruiden, zoals zuring en weegbree kunnen tijdens droog weer pollen produceren. Deze pollen zijn matig allergeen.

De periode donderdag tot en met begin volgende week is de neerslagkans dagelijks groot en wordt de lucht regelmatig gezuiverd. Daarna lijkt het beduidend droger (en ook warmer) te worden, met een toenemend aantal pollen in de lucht als gevolg.

Op een droge dag zijn twee piekmomenten te verwachten qua pollendruk. Het eerste piekmoment valt midden op de dag tijdens het opstijgen van geproduceerd pollen. Het tweede piekmoment in de loop van de avond/ begin nacht als het pollen, door het wegvallen van de door de zon veroorzaakte thermiek, uit de onderste laag van de atmosfeer weer op aarde landt.

Verberg

Activiteitenweer Nederland

Gezondheidsweer Nederland

Meer opties en vergroten

Bomen

Grassen

Kruiden

De pollenverwachting lees je zo

Geen pollen
Redelijk veel pollen
Weinig pollen
Veel pollen
Je gebruikt een internetbrowser die wij helaas niet volledig ondersteunen
Weeronline zal beter werken als je een van de volgende internetbrowsers gebruikt: Internet Explorer 8 of 9 of Firefox 8 of hoger.
Maak een keuze uit een van de browsers om deze gratis te downloaden.