Snoeiadvies: het snoeien van de conifeer

09 juni 2024, 07:31

Tuinieren
Coniferenhaag snoeien. Foto: Adobe Stock / Christophe Fouquin

Al decennia populair in de Nederlandse tuin: de conifeer. Deze bomen zijn sterk, blijven groen in de winter en zijn dichtbegroeid. Hierdoor zijn ze ideaal als haag te gebruiken. Hoe, wanneer en met welk weer je ze het beste snoeit vertellen we in dit artikel.

Coniferen groeien niet zo snel, maar kunnen wel heel oud en uiteindelijk ook heel erg groot worden. De conifeersoorten die in Nederlandse tuinen veel voorkomen worden, als je niet snoeit, met 15 tot 20 meter uiteindelijk flink hoger dan een gemiddeld huis.

Hoe vaak moet je de conifeer snoeien?

In veel gevallen is één keer per jaar snoeien voldoende. Dit doe je in de periode tussen IJsheiligen en half september. Je coniferen kunnen dan nog voldoende herstellen, voordat het weer winter wordt.

Heb je graag een perfect strakke conifeerhaag dan is twee keer snoeien beter. De eerste keer is dan eind mei of begin juni en de tweede keer eind augustus of begin september.

Hoge coniferen als tuinafscheiding. Foto: Adobe Stock / alpino
Hoge coniferen als tuinafscheiding. Foto: Adobe Stock / alpino

Tip: controleer je coniferenhaag voordat je gaat snoeien op vogelnesten. Je dichtbegroeide coniferen zijn populair bij tal van vogelsoorten om een nest in te verstoppen. Zit er een vogel met eieren of jongen? Snoei dat deel van je coniferenhaag dan een aantal weken later.

Hoe snoei je de conifeer?

Belangrijk bij het snoeien van de conifeer is dat je niet tot op het kale hout snoeit, maar alleen de scheuten terugsnoeit, zodat je conifeer groen blijft. Dit wordt ook ‘scheren’ in plaats van ‘snoeien’ genoemd.

Probeer je coniferen in een kegelvorm te snoeien, waarbij ze onderin breder zijn dan bovenin. Zo krijgen ook de onderste takken voldoende zonlicht en worden je coniferen niet kaal aan de onderkant. De bovenkant mag je gewoon recht afsnoeien op de gewenste hoogte, ook al wordt de bovenkant daar kaal door. Vanuit de zijkant groeien snel weer nieuwe scheuten over de bovenkant heen.

Is het weer tijdens het snoeien belangrijk?

Je mag de conifeer niet snoeien bij vorst of als het binnenkort gaat vriezen en dit is ook helemaal niet nodig. Je snoeit de conifeer in principe alleen maar in de late lente of de zomer.

Vermijdt snoeien in de felle zon en idealiter is het de dag erna ook niet volop zonnig. Daar waar je scheuten teruggesnoeid hebt is je conifeer gevoelig voor zonlicht. Snoeien tijdens een zonovergoten zomerdag kan resulteren in bruine of kale plekken.

Snoeiplannen? Lees dan zeker ons uitgebreide weerbericht om een goed moment te bepalen.

Als sprake is van een periode met droog weer geef je coniferen dan, naast mest, ook een flinke hoeveelheid water na de snoeibeurt.

Meer informatie over de conifeer en tips om het bruin worden van coniferen te voorkomen vind je in deze video van Tuinmanieren:

Gigantische coniferen op onze aarde

De mammoetboom, of reuzensequoia, behoort ook tot de coniferen. Deze gigantische coniferen groeien onder andere in Californië. De, voor zover bekent, allergrootste is de General Sherman. Deze boom is meer dan 83 meter hoog en heeft een omtrek van 31 meter.

Nog hoger, maar wel minder breed, wordt de kustmammoetboom. De hoogste hiervan heeft de naam Hyperion en is maar liefst ruim 115 meter hoog.

De gigantische stammen in Sequoia National Park. Foto: Adobe Stock / Maygutyak
De gigantische stammen in Sequoia National Park. Foto: Adobe Stock / Maygutyak

Deze grote mammoetbomen zijn eeuwenoud en kunnen zelfs meer dan tweeduizend jaar oud worden.

Lees hier al ons nieuws over tuinieren.

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven