Dit wordt het weer met Pinksteren

13 mei 2024, 11:30

Feestdagen
Heerlijk weer voor een ijsje. Foto: Chris Meewis

Op Hemelvaartsdag konden we genieten van heerlijk lenteweer en de afgelopen dagen leek het soms wel zomer! Zet deze lijn zich door richting de pinksterdagen, of moeten we rekening houden met een heel ander weertype?

Een wind uit het zuidoosten voert deze dagen warme lucht richting ons land aan. Op grote schaal werden afgelopen weekend zomerse waarden van 25 graden of meer genoteerd. Ook de eerste dagen van deze nieuwe week wordt het weer zo warm. Maandag is dat slechts lokaal het geval, dinsdag kan het op meerdere plekken zomers warm worden. Landinwaarts kunnen de thermometers dan zelfs 27 graden aanwijzen!

Het enige minpuntje is dat we het, in tegenstelling tot afgelopen weekend, niet geheel droog houden. Lokaal kunnen enkele felle buien voorkomen. Wanneer jij deze buien precies kunt verwachten lees je ons uitgebreide weerbericht van Nederland.

Richting de pinksterdagen minder warm

Vanaf woensdag zien we dat de temperatuur stapsgewijs wat inlevert. Koud wordt het zeker niet, richting het weekend lijken de maxima in het binnenland veelal op ruim 20 graden uit te komen. In de kustgebieden ligt het kwik waarschijnlijk net boven de 15 graden. Dat zijn zeer gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Tijdens perioden met regen kan het echter even een stuk frisser zijn.

De buienkans blijft gedurende de hele week vrij groot. Vooral donderdag lijken talrijke buien over het land te trekken. Regionaal is daarbij onweer mogelijk. Kletsnat verlopen de dagen zeker niet altijd en er zijn ook genoeg momenten waarbij het droog is en de zon doorbreekt. Dan is het al snel heerlijk buitenweer!

Lees ook: De warmste en zonnigste Pinksterdagen ooit.

Grote onzekerheid tijdens de pinksterdagen

Zondag is het eerste pinksterdag en de verwachting is op deze termijn nog best onzeker. De kans op normale temperaturen van 16 tot 20 graden is op dit moment verreweg het grootst. Namelijk zo’n 70%. Er bestaat echter ook een kleine kans dat we te maken krijgen met een wind uit noordelijke richtingen, waardoor het wat frisser wordt dan normaal. Maxima van ruim boven de normale waarden lijken op dit moment onwaarschijnlijk.

Het lichte wisselvallige lenteweer waar we deze week mee te maken krijgen, lijkt zich ook in het lange pinksterweekend voort te zetten. De kans op regen ligt tijdens de pinksterdagen rond de 60%. Dat betekent zeker niet dat het kletsnat wordt, maar het is wel aannemelijk dat de paraplu af en toe nodig is. Deze week komen we nog met meerdere updates met de nieuwste inzichten omtrent het weer tijdens de pinksterdagen.

Hoge zonkracht

Waar weinig onzekerheid in schuilt is de zonkracht de komende dagen. Die is namelijk vrij sterk en tussen de buien door zien we regelmatig de zon schijnen. In heel het land halen we zonkracht 5 en tijdens de pinksterdagen kan in het zuiden van het land zelfs een zonkracht 6 worden gehaald. Tijdens droge en zonnige momenten kan je dan snel verbranden (15-30 minuten). Houd hier rekening mee als jij er op uit gaat!

Lees ook: Dit is de kracht van de zon.

Banner Whatsapp WOL

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven