weeronline

Weer Lapland

Neerslagradar en weerkaart

Neerslagverwachting en weersverwachting voor Lapland

Klimaat Rusland

Rusland heeft een landklimaat. ’s Winters is het koud en droog. In het Europese gedeelte zijn temperaturen van -20°C heel normaal. Echt koud is het in het Aziatisch Rusland. In het noordoosten, Siberië, geeft de thermometer regelmatig -40°C aan, maar is ook -60 mogelijk. Er ligt op veel plekken sneeuw van eind november tot april. Vooral in het gebied rond Moskou wordt veel aan wintersport gedaan. De lente duurt kort in Rusland. De zomer begint in juni en eindigt in augustus. Hoe zuidelijker, des te warmer. In het gebied rond de Zwarte Zee wordt het zomers 30°C en meer. De meeste neerslag valt in juni en juli. Richting het oosten wordt het alleen maar droger.

Klimaat Noorwegen

De zeewind en warme Golfstroom hebben een matigende invloed op met name het zuidwesten van Noorwegen. Hier regent het extreem veel. De droogste periode aan de kust is de lente en het begin van de zomer. De winters zijn mild. In het hoge noorden is dat wel anders, daar heerst een toendraklimaat met winterse minima van -40°C. Noorwegen is voor een groot deel bedekt met middelhoge bergen. Aan de oostzijde van de bergen is het een stuk droger dan aan de westzijde. In het binnenland heerst een land- en hooggebergteklimaat.’s Winters zorgt dit in combinatie met de vochtige lucht voor flink wat maanden sneeuwgarantie.

Klimaat Finland

Het bos- en waterrijke Finland heeft een gematigd landklimaat. Dat betekent grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter. In Helsinki wordt het zomers 21°C. In de winter vriest het overdag licht. Neerslag valt er het hele jaar door, maar het meest in de zomer. Er bestaan flinke verschillen tussen noord en zuid. De gemiddelde jaartemperaturen liggen bijvoorbeeld 7 graden uit elkaar. De meeste regen valt in het zuiden. De meeste sneeuw valt in het noorden. In Lapland wordt geregeld -40°C gemeten. Finland is een land van langlaufers, maar ook skiërs komen aan hun trekken.

Klimaat Zweden

In Zweden geldt hoe noordelijker des te kouder. In Götaland, in het zuiden, is de invloed van het temperende Oostzeewater goed merkbaar. De winters zijn daar een stuk minder koud dan in andere gebieden op dezelfde breedtegraad. Overdag wordt het in het zuiden een graad warmer dan het vriespunt. Helemaal in het noorden vriest het overdag gemiddeld meer dan 10 graden. Het midden en noorden van Zweden liggen verscholen achter de bergen. Aan de oostzijde is het daarom droog en zomers opvallend zonnig, omdat er vaak maar weinig bewolking is en de dagen er dan bovendien lang duren. In het midden en zuiden wordt het gemiddeld 20°C. In het noorden 5 graden kouder.

Meestbekeken plaatsen

Kies een stad en bekijk de uitgebreide weersverwachting.

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven