Weeronline
Weeronline
  sunset

  Zondag eerste landelijke warme dag van 2013

  Aangemaakt: 12 apr 2013, 15:27 uur

  De winterkou hebben we net van ons afgeschud en de opmars naar warm lenteweer is in volle gang. Zondag zal de temperatuur voor het eerste boven de 20 graden uitkomen volgens de meteorologen van weeronline.nl. We noteren naar verwachting de eerste landelijke warme dag van het jaar.

  In het weekend waait de wind pal uit het zuiden. De zuidenwind wordt aangewakkerd door een hogedrukgebied boven de Alpen en een depressie op de Atlantische Oceaan. Warme lucht uit subtropische oorden ziet kans om onze richting op te komen.

   

  Zondag eerst bewolking, daarna steeds meer zon

  Zondag vangt de dag aan met bewolking en mogelijk een paar spatjes regen, alle reden om lekker lang uit te slapen. Als men na een laat ontbijt de gordijnen openslaat, komt de zon net tussen de wolken vandaan. In de middag komt de zon steeds beter uit de verf en loopt de temperatuur op tot 20 graden of meer. In het zuiden kan het zomaar 23 graden worden.

  Eerste warme dag van het jaar

  Op een warme dag komt de temperatuur in De Bilt boven de 20 graden uit. Vorig jaar noteerden we de eerste warme dag precies op Koninginnedag. Op 30 april werd het 22,4 graden in De Bilt. De vroegste warme dag ooit was op 17 maart 1990. Het werd toen 20,6 graden.

  Dit jaar werd het in Eindhoven tot nu toe het warmst met 18,8 graden op 6 maart.

  Een dagrecord zit er zondag niet in. Op 15 april 2007 werd het 28,9 graden Celsius. Een top-10 notering lijkt wel mogelijk. Dat was ook gelijk de hoogste temperatuur ooit in april gemeten in De Bilt.

  Hooikoorts

  Zondag is het overwegend droog. Doordat de natuur door de hogere temperatuur en de regen in de dagen voor zondag weer tot leven is gekomen kunnen hooikoortspatienten flinke last ondervinden van de verhoogde pollendruk. Meer weerbericht: http://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland

  Door: Weeronline.nl