Zo bijzonder is het weer deze winter

28 januari 2021, 18:07

dff6adce-hoofdfoto-3-1000x600

De afgelopen weken hadden delen van het land soms te maken met winterweer en vooral in het zuiden kleurde het landschap enkele keren wit. Ook de komende dagen blijft er kans op winterse taferelen in ons land. Niet alleen door sneeuwval, maar ook door gladheid en nachtvorst ervaren veel mensen deze winter als vrij koud. Maar is het weer in deze winter nou echt kouder dan normaal? Wij zochten het voor je uit.

Dit weekend ontwaakte Limburg in een witte wereld, vorig weekend viel in een groot deel van het land een dun laagje sneeuw en in het weekend daarvoor viel in de heuvels in Zuid-Limburg een flinke laag sneeuw. De sneeuwval van dit jaar voelt waarschijnlijk voor veel mensen extra bijzonder, omdat er vorig jaar helemaal geen sneeuw viel. In 2019 was de hoeveelheid sneeuw in ons land ook erg beperkt. De keren dat er toen sneeuw viel, zorgde dit wel voor veel problemen. Op 22 januari 2019 werd een historische hoeveelheid files gemeld. Met 2287 km werd het oude record uit 2017 van 1461 km ruim verbroken.

Naast de sneeuwval wordt er de laatste tijd regelmatig gewaarschuwd voor gladheid op de wegen en tijdens een wandeling komen een warme jas en handschoenen vaak goed van pas. Veel mensen ervaren deze winter dan ook als kouder dan normaal. Je zou daardoor bijna vergeten dat het eerste deel van deze winter zacht en nat verliep.

23d4f9ee-20210125_rob_beckers_2

Een laagje sneeuw in het zuiden van Limburg op 25 januari. Foto: Rob Beckers

Tussenstand van deze winter

Maar is het weer deze winter nou ook echt kouder dan we van de afgelopen jaren gewend zijn? Om daar iets over te zeggen vergelijken we de temperaturen van deze winter met de gemiddelden van de afgelopen dertig jaar. Volgend jaar schuiven die gemiddelden een jaar op zodat we de meest actuele informatie gebruiken. Wanneer we naar de gemiddelde temperaturen kijken, wordt al snel duidelijk dat het tot nu toe niet kouder maar juist warmer is dan gemiddeld! In De Bilt komt de gemiddelde temperatuur nu uit op 4,6 graden en dat is 0,7 graden warmer dan gemiddeld in de winter. Ook in de rest van het land is het 0,5 tot 0,9 graden warmer.

Minder vorst- en ijsdagen

De gemiddelde temperatuur is natuurlijk een grote verzamelbak aan getallen en binnen een seizoen kunnen grote verschillen voorkomen. Daarom kijken we ook naar het aantal vorst- en ijsdagen. Deze winter is slechts één lokale ijsdag voorgekomen. In De Bilt is er nog altijd geen officiële ijsdag geweest, maar gemiddeld komt het in de winter tot 6 ijsdagen op deze locatie. Het Groningse Eelde spant de kroon met een gemiddelde van 8,5 ijsdagen, maar ook hier bleef de teller tot nu toe op nul staan. Wel kwam er een nacht met matige vorst voor. Op 25 januari koelde het af naar -6,3 graden. Eerder deze maand kwam het in Enschede ook tot matige vorst en op 14 januari daalde het kwik naar -5,3 graden.

Hier lees je meer over ijsdagen in Nederland.

bf2ec5a7-zo_20_jan_2019_jannes_wiersema_013

Tijdens een nacht met vorst kan rijp op planten ontstaan wat mooie plaatjes oplevert. Foto: Jannes Wiersema

Vorstdagen zijn dagen waarop de temperatuur binnen een etmaal onder het vriespunt zakt. In tegenstelling tot ijsdagen hebben we dit seizoen al wel meerdere vorstdagen kunnen tellen, maar ook hier is duidelijk zichtbaar dat deze winter helemaal niet zo bijzonder koud verloopt. Op veel plaatsen in het land zitten we op de helft van het gemiddelde aantal vorstdagen voor de hele winter. In De Bilt zijn tot nu toe 18 vorstdagen geteld. Gemiddeld komen in de winter 35 vorstdagen voor op deze locatie. Tot en met 1 maart moet het dus nog flink koud worden om die aantallen te evenaren.

Hoe bijzonder is deze winter in de toekomst?

Door klimaatverandering zullen de winters in Nederland zachter en wisselvalliger worden. Sneeuwval wordt meer uitzondering dan regel en het blijft vervolgens ook minder lang liggen. In vergelijking met de afgelopen jaren is deze winter dus heel normaal en zelfs aan de warme kant ondanks dat er sneeuw is gevallen, maar hoe bijzonder is deze winter in de toekomst? Voor 2050 wordt verwacht dat er nog maar 18 vorstdagen voorkomen en ook ijsdagen worden zeldzaam met slechts 0 tot 1 per jaar. In dat perspectief is deze winter hartstikke normaal. De Bilt telt nu precies 18 vorstdagen en 0 ijsdagen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat we nog een dikke maand winter voor de boeg hebben.

9710310e-wo_27_febr_2019_jannes_wiersema_025

Door zachte winters komt de natuur ook steeds eerder op gang. Deze krokussen kwamen in februari 2019 al vroeg in bloei. Foto: Jannes Wiersema

Officieel duurt de winter nog tot 1 maart, want dan begint de meteorologische lente. De februarimaand gaat bepalen of deze winter als zacht de boeken in gaat. De verwachting voor het weer in het vervolg van de winter volg je in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Hoofdfoto: Britta Johansson

Door: Roosmarijn Knol

Reageer via Facebook