Weeronline
Weeronline
  Weer en coronavirus

  Zo beïnvloedt het weer de verspreiding van het coronavirus

  Aangemaakt: 24 apr 2020, 11:00 uur

  Het coronavirus verspreidt zich vooral door besmetting van mens op mens, maar het weer speelt mogelijk ook een belangrijke rol. Virussen komen namelijk vooral in de winter voor. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat we dan dichter op elkaar leven in binnenruimtes, waarbij we elkaar gemakkelijker besmetten. Hoe dat zit leggen we je in de dit artikel uit.

  Dat veel mensen juist in de herfst, winter en het vroege voorjaar veel last hebben van verkoudheid en griep komt doordat onze weerstand dan lager is. Kou, harde wind, temperatuurwisselingen en een gebrek aan vitamine D maken ons vatbaarder voor virussen zoals gewone griep en het nieuwe coronavirus.

  Lees ook: Bij welk weer krijg je sneller griep?

  Covid-19 Coronavirus test

  Coronavirus test. Foto: ANP

  Droge lucht speelt virussen in de kaart

  In de winter weten virussen zich beter te verspreiden dan in de zomer, doordat de lucht minder vocht bevat. Hoe kouder de lucht des te minder vocht er in de lucht kan zitten. Door onze huizen te verwarmen wordt de lucht in verhouding nog droger.

  Tijdens een droge vorstperiode is de luchtvochtigheid ook buiten al laag. Daarnaast moeten we deze lucht dan nog sterker opwarmen dan gemiddeld en krijgen we in onze huizen te maken met erg droge lucht. Dit merk je ook aan het feit dat dingen statisch worden en je krijgt last van droge handen en een droge mond.

  Droge lucht is slecht voor onze gezondheid. Dit zijn de gevolgen:

  • Je slijmvliezen drogen uit en daardoor kunnen virussen makkelijker je lichaam binnendringen.
  • Daarnaast blijven virussen langer in leven in droge lucht. Een droge vorstperiode bevordert dus de verspreiding van een virus.

  Of het weer komende tijd gunstig is lees je in ons weerbericht.

  Verdwijnt het coronavirus vanzelf weer in de lente?

  Het normale griepseizoen komt meestal vanaf april snel ten einde. Dit komt doordat onze weerstand verbetert, onder andere doordat we weer vitamine D opdoen in de zon. Daarnaast verspreiden virussen zich minder makkelijk door de toenemende luchtvochtigheid. Ook zetten we onze verwarming minder hoog, waardoor de lucht in huis minder uitdroogt. Tot slot worden virussen mogelijk ook onder invloed van UV-licht afgebroken.

  Voor het coronavirus geldt waarschijnlijk hetzelfde, maar er is nog te weinig over dit virus bekend om dat met zekerheid te zeggen. Een snelle doorbraak van de lente en het opdoen van vitamine D zal onze weerstand in ieder geval goed doen.

  Vind je dit soort artikelen interessant? Schrijf je dan in voor de gratis Weeronline nieuwsbrief.

  Hoofdfoto: AdobeStock/Feydzhet Shabanov

  Door: Jaco van Wezel