10 wereldse slaapplekken in Nederland waar je je in het buitenland waant

10 augustus 2022, 09:09

Slapen in een boomhut

Voor wereldse slaapplekken hoef je niet ver weg. Je vindt het gewoon in eigen land en waant je in het buitenland. Hieronder nemen we je mee naar 10 wereldse slaapplekken in Nederland.

1. Yurt in Groningen

Nee, je hoeft niet naar de desolate Mongoolse steppe om te overnachten in een yurt: het kan ook gewoon in Nederland, waaronder in Groningen. Deze ronde nomadentent bestaan uit een houten geraamte, bedekt met bijzondere materialen, zoals wolvilt. In de nok zit een grote opening. Overdag valt zonlicht binnen en ’s nachts geniet je van de sterren. De charme van een yurt laat zich raden: alles speelt zich af in één ronde ruimte en je kookt op een houtkachel. Kortom: luxe kamperen. NoorderYurts is een verzameling comfortabele yurts op een schiereiland in Westerwolde. In de sprookjesachtige vijver kun je zwemmen, vissen of kanoën.

2. Safari op de Veluwe

Denk je aan safari, dan denk je aan Afrika. Maar wist je dat je — praktisch om de hoek — óók in een terreinwagen door uitgestrekte zandlandschappen kunt crossen, in een daktent kunt slapen en de Nederlandse Big Five kunt spotten? Hier vind je het edelhert, de ree, het everzwijn, de das en de vos. Als je echt geluk hebt, kun je zelfs wolven spotten. Vind je weg door middel van een schatkaart die je over de onverharde wegen van de Veluwe naar een knus kamp in Afrikaanse stijl leidt, waar het kampvuur al knispert en de barbecue lonkt. De volgende ochtend kun je gaan dauwtrappen en op zoek naar al het wild om je heen.

3. Tipi in Gelderland

Altijd jaloers geweest op Hiawatha? Zet je verentooi maar op, want in Groesbeek kun je je intrek nemen in een heuse wigwam. De tipi’s staan langs een beek en zijn van alle gemakken voorzien. Hier slaap je niet op bizonvellen, maar heb je een comfortabel bed, een keuken met kooktoestel en een bank om binnen op te relaxen en picknicktafel buiten. Op de camping ‘Bij Ons’ vind je een scala aan andere bijzondere slaapplekken, zoals een dome, een jachthut en een wielenwagen.

Tipi. Foto: Adobe Stock / Madskinbca.
Tipi. Foto: Adobe Stock / Madskinbca.

4. Finse kota in Drenthe

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen 

De sneeuw, sledehonden en het Noorderlicht moet je er maar even bij verzinnen, maar verder doet camping Het Buitenland z’n naam eer aan: hier waan je je net in Finland. Tenminste, als je bij je Finse kota blijft, want buiten vind je ook nog Mongoolse yurts, tipi’s en een pipowagen. Zo maak je een hele wereldreis zonder een stap te zetten. De Finse kota’s zijn knusse grenenhouten blokhutten met een fijne houtkachel. Duik de houtgestookte hottub in en geniet van de rust om je heen.

5. Vliegtuighotel in Zuid-Holland

Stel je voor: je wordt wakker van het licht dat door de vliegtuigraampjes schijnt en je rekt je uit. Je doet wat? Ja: dit keer heb je geen opgevouwen benen en stramme knietjes, maar lig je languit en prinsheerlijk in je eigen privévliegtuig. Klinkt goed? Je zult niet ver komen, want ‘de IJzeren vogel’ staat aan de grond, maar dat maakt de beleving niet minder bijzonder. In de cockpit van een afgedankt British Airways vliegtuig is een tweepersoonsbed gebouwd en een smal gangpad leidt naar een schuifdeur in de staart, waarachter het toilet verstopt zit. Verder is er een bank en een stapelbed en een privédouche in een aparte container naast het vliegtuig. Op hetzelfde terrein van camping ‘De Vreemde Vogel’ in Vlaardingen kun je ook slapen in een caravan op palen, een raket en een vogelhuis.

6. Nachttrein in Amsterdam

Om deze content te zien moet u marketing en statistieken cookies accepteren. Klik hier om uw voorkeuren te wijzigen, na het wijzigen kunt u de pagina verversen

Jarenlang reden ze heen en weer tussen Zürich en Rome, maar in 2016 belandden de drie Zwitserse slaaprijtuigen op een zijspoor – van Station Sloterdijk, om precies te zijn. De 44 compartimenten van de Train Lodge bleven onveranderd. Ze zijn klein van stuk en uitgerust met drie gestapelde bedden. Niet ieders idee van luxe maar als je je over de stapelbedsituatie heen kunt zetten, zit je voor een dubbeltje op de eerste rij in een van de uniekste slaapadresjes van de stad met het station binnen hand- en het centrum binnen fietsbereik.

7. Hobbit house in Drenthe

Je zou je zo in Midden-Aarde – of, iets menselijker, Nieuw-Zeeland – wanen tussen de hobbits, maar dit huisje staat gewoon in wandel- en fietsparadijs Holtingerveld. The Hidden House is een Drentse plaggenhut met een dak van modder, maar dan wel eentje waarvan de ondergrondse kamers zijn voorzien van alle comfort, inclusief minibioscoop met beamer. Maar ja, of je echt binnen wilt zitten als er buiten zoveel te beleven is?!

Drentse Plaggenhut
Drentse Plaggenhut

8. Een tiny house in Friesland

Klein oppervlak, grootse ervaring. Qua ontwerp doet dit tiny house nog het meest denken aan een typisch Amerikaanse Airstream-caravan, maar hiermee maak je geen roadtrip door de States. Dit exemplaar heeft een vaste standplaats: het terrein van Villa Vredewoud, een Rijksmonument in Oldeberkoop. De Friese Wouden liggen om de hoek. Tiny Wood House is van alle luxe voorzien; je slaapt in een riante bedstee, en hebt de beschikking over een ruim terras en Finse sauna.

9. Tiny blokhut in de Biesbosch

Wie eigenlijk the Backwaters in het Indiase Kerala voor dit jaar op de planning had staan, hoeft niet van een koude kermis thuis te komen. Toegegeven, het is in Nederland wel een stukkie frisser dan in Zuid-India, maar mooi is het evengoed. Vaar door het rivierengebied van de Biesbosch, de Linge (Betuwe) of de Maas. Je kunt aanmeren waar je maar wilt, zoals in zandgaten of leuke stadshaventjes. Je bent zelf de kapitein, want een vaarbewijs is niet nodig.

10. Boomhut in Drenthe

Een majestueus balkon, een brede paleistrap en liefst twee verdiepingen; dit stulpje in het Drentse Anderen heeft meer weg van een boompaleis dan van een boomhut. Hoewel het bouwwerk op het campingterrein van landgoed Tolhek staat, waan je je te allen tijde midden in de natuur. Vanaf het terras met loungehoek kijk je vrij uit over kleurrijke bloemenvelden. Pal eronder kabbelt een beekje. Kortom: één groot speelparadijs voor kinderen. Oudere gasten kunnen zich uitleven in de directe omgeving, waaronder Boswachterij Gieten-Borger en het Balloërveld.

Bron: Columbus

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black