Weeronline
Weeronline

  Al wekenlang hebben we met koude en droge lucht vanuit het oosten te maken. Dat gaat de komende dagen veranderen. En niet alleen bij ons verandert het weer; ook in Zuid-Europa staat een weeromslag gepland.

  Weersverbetering Middellandse Zeegebied

  Aangemaakt: 05 apr 2013, 16:41 uurMiddellandse Zee

  Hogedrukgebieden domineerden de laatste weken het weer in onze omgeving. Door deze hoge luchtdruk in Noord-Europa kozen depressies steeds een zuidelijke koers, met veel neerslag in het Middellandse Zeegebied tot gevolg. Volgende week verdwijnt de hoge druk in het noorden en trekken depressies vanaf de oceaan via Groot-Brittannië oostwaarts Europa in. Voor de Middellandse Zee betekent dat een terugkeer van langdurig droog en zonnig weer.

  Natte maart

  In grote delen van Spanje viel in maart meer dan drie keer zo veel neerslag als normaal. Landelijk viel gemiddeld 157 mm waar 46 mm normaal is. Uitzondering vormde de zuidoostkust, waar op sommige plaatsen minder dan 30 mm viel, minder dan de helft van de normale neerslag voor maart. Dat geldt vooral voor de Costa de Valencia, Costa Blanca, Costa Calida en de Costa de Almeria. In februari viel ook al over het hele land gemiddeld meer neerslag dan normaal.

  Ook Italië kreeg in maart veel neerslag te verduren. In het noordoosten viel drie keer zoveel als normaal. Over het hele land is gemiddeld 60 procent meer neerslag gemeten. Alleen aan de oostzijde van het land, aan de Adriatische kust was het vrij droog. In de regio’s Marche (rond Ancona) en in het uiterste zuidoosten, in Apulië (bij Bari) viel tot 50 procent minder neerslag.

  Op naar zomerweer in Spanje en Italië

  In Spanje is de komende dagen nog regelmatig bewolking aanwezig en kan vooral in het noorden nog wat regen vallen. In de loop van volgende week wordt steeds meer zon verwacht en stijgen de temperaturen op veel plaatsen naar een zomerse 25 graden. Zoals in Madrid en Valencia. Ook Italië kan een weersverbetering verwachten. Tot halverwege volgende week komen nog regelmatig buien voor, maar daarna krijgt de zon het steeds meer voor het zeggen. De temperaturen in Milaan, Rome en zeker in Palermo komen steeds vaker boven de 20 graden uit. In Griekenland is het dit weekend nog warm en wordt het volgende week wat koeler. Daar blijft de buienkans nog even aanwezig.

  Bronnen: Meteovista, Tiempo.com, 3bmeteo.com.

  Door: Weeronline.nl