Weeronline
Weeronline
  verschil tussen een orkaan en een tornado

  Wat is het verschil tussen een orkaan en een tornado?

  Aangemaakt: 05 sep 2020, 07:06 uur

  Een orkaan en een tornado worden regelmatig met elkaar verward. Gek eigenlijk, want ze lijken toch vrij weinig op elkaar. De enige overeenkomst is dat ze beiden veel wind veroorzaken. Hieronder kan je lezen wat het verschil is tussen een orkaan en een tornado.

  In het kort: een orkaan kan je het beste zien als een gebied met op grote schaal veel regen en veel wind. Een tornado is een wervelwind van meestal enkele tientallen tot enkele honderden meters breed. Hij is zichtbaar als ‘slurf’ en komt soms voor bij zeer sterke onweersbuien.

  Wat is een orkaan?

  Een orkaan, tropische cycloon of tyfoon is een zeer intense storm die ontstaat boven warm zee- of oceaanwater, maar niet vlakbij de evenaar. Orkanen gaan gepaard met een bijzonder krachtige wind, zeer veel regen en opstuwing van zeewater (stormvloed). Hierdoor kunnen ze regionaal een grote ravage aanrichten.

  Satellietfoto van orkaan Irma: AFP

  Orkanen hebben een levensduur van enkele dagen tot soms wel twee weken en kunnen in meerdere landen grote overlast veroorzaken.

  Lees nog meer over orkanen in: alles wat je wilt weten over orkanen.

  Wat is een tornado?

  Een tornado is een snel ronddraaiende kolom van lucht aan de onderkant van een onweerswolk. Deze kolom lucht is vaak zichtbaar als slurf doordat waterdamp condenseert tot bewolking. Ook wordt een tornado vaak zichtbaar doordat hij schade veroorzaakt en je dus voorwerpen, zoals zand, bladeren en takken, door de lucht ziet vliegen.

  Foto tornado: Adobe Stock / Minerva Studio

  De levensduur van een tornado is meestal korter dan een uur. Een zeer krachtige houdt het weleens enkele uren uit.De lokale schade veroorzaakt door een tornado kan groot zijn, maar blijft altijd beperkt tot een smal spoor waarover de tornado trok.

  In Nederland komen 1-3 tornado’s per jaar voor.

  Lees nog meer over tornado’s: wat is een tornado.

  Foto: EPA, schade door tornado in Luxemburg (hoofdfoto)

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Johnny Willemsen