Weeronline
Weeronline
  Prinsjesdag 2014

  Warme rustige Prinsjesdag

  Aangemaakt: 15 sep 2014, 06:31 uur

  Deze dinsdag wordt het parlementaire jaar geopend tijdens de 200e Prinsjesdag. Koning Willem Alexander zal (een gedeelte van) de regeringsplannen voor 2015 via de troonrede bekend maken. Duizenden bezoekers worden deze 3e dinsdag van september in de Hofstad verwacht. Zal het buiten goed toeven zijn of is een schuilplaats, dikke trui of poncho noodzakelijk?

  Warmer dan normaal

  Laat de dikke trui maar thuis, want deze dinsdag wordt een stuk warmer dan gebruikelijk is rond deze tijd. De maximumtemperatuur ligt op Prinsjesdag gemiddeld gezien in de buurt van18 graden, maar dit jaar kunnen we in Den Haag waarden rond 22 verwachten. Sinds 1950 heeft de temperatuur op Prinsjesdag slechts twee keer de 22 gradengrens bereikt of overschreden. De laatste keer was 43 jaar geleden op 21 september 1971. Toen werd het 22,1 graden.

  Van de laatste 62 Prinsjesdagen werden 12 warme dagen geteld met temperaturen van 20 graden of meer. Dit jaar zal naar alle waarschijnlijk nummer 13 worden bijgeteld. Zomers warm, met 25 graden of meer, zal het niet worden. Sinds 1951 was dit slechts weggelegd voor de Prinsjesdag van 1961 op 19 september. Dat jaar was er echter geen verontrusting over eventuele hittestress, maar over de net gebouwde Muur in Berlijn.

  Stormachtig

  Dit jaar zal Prinsjesdag rustig verlopen en wordt hooguit een matige noordoostenwind verwacht. In 2004 tapte de wind uit een ander vaatje. Toen onze toenmalige Koningin Beatrix op 21 september voor de 25e keer de troonrede voorlas stond er een windkracht 6. Eveneens als in 2011, waarin de hoedjes door de lucht werden geblazen, was het buiten met dit onstuimige weer niet echt aangenaam. De troonrede noemde Beatrix in besloten kring misschien wel saai, het weer was dat deze dag zeker niet.

  Zonnig versus somber

  De zon is rondom deze septemberdagen een goede 12 uur op, maar gemiddeld genomen is zij slechts een dikke 4 uur te zien. Van de afgelopen 62 Prinsjesdagen verliepen er 26 met minder dan 2 zonuren. 20 maal was de zon langer dan 7 uur te zien. In 1996 scheen zij bijna de hele dag, maar was het met 16 graden behoorlijk fris. Dit jaar als de zon om kwart over zeven opkomt, is zij mogelijk nog wat verscholen achter bewolking. Daarna is ze geregeld van de partij en waarschijnlijk 8 uur te zien voor ze tien voor acht weer onder gaat.

  Nattigheid

  Prinsjesdag begint droog en tijdens de troonrede is dat waarschijnlijk ook het geval. Later op de dag neemt de kans een bui toe. Er zijn net zoveel Prinsjesdagen met als zonder neerslag. In 1989 was het met bijna 16 mm erg nat, maar gemiddeld gezien valt er 2,5 mm op een Prinsjesdag.

  Door: Amber Struijk