Warm en zonnig weer met Pasen is zeldzaam

Aangemaakt: 28 mrt 2018, 06:40 uur

Veel mensen hopen jaarlijks op zonnig en warm weer tijdens het lange paasweekend, maar uit onderzoek door onze meteorologen blijkt dat er op basis van historische weerdata weinig grond is voor deze hoop. De kans op warm, zonnig en droog weer bedraagt statistisch gezien slechts 4%. De verwachting voor dit jaar lees je hier

Sinds 1901 passeerde de temperatuur in De Bilt slechts op 6% van de Paasdagen de 20-gradengrens. En daarbij was het op 8 van de 13 dagen ook zonnig en droog. Slecht 4% van de Paasdagen kenden de combinatie warm, droog en zonnig.

Op bijna de helft van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur tussen 10 en 15 graden. Normaal is het met Pasen een graad of 13. Op maar liefst 28% van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur beneden 10 graden. De kans op koud weer met Pasen is dus veel groter dan de kans op warm weer.

Koudste Pasen ooit in 1964 – Witte Pasen in 2008

Op de koudste Eerste Paasdag op 29 maart 1964 werd het in De Bilt zelfs slechts 3,9 graden. Een dag later werd het 4,5 graden en daarmee is dit de koudste Tweede Paasdag ooit gemeten. Samen vormt dit de koudste Pasen. Op beide dagen was het erg somber en viel regen. Pasen van 2008 en 2013 maken de top-3 compleet. Het was echt winters op deze feestdagen.

De laagste nachttemperaturen werden gemeten in 2013. De minimumtemperatuur kwam in De Bilt uit op -5,3 graden op Eerste Paasdag (zondag 31 maart) en op -3,0 graden op Tweede Paasdag (maandag 1 april). In Deelen was de minimumtemperatuur op de Paaszondag van 2013 zelfs -7,8 graden. Niet eerder werd op Pasen zo’n lage temperatuur gemeten. In het noordoosten van het land lag op die zondagochtend regionaal wat sneeuw. In Leeuwarden was het op Paasmaandag het koudst: -6,6 graden. Het slot van maart 2013 verliep recordkoud en deze kou hield ook begin april aan. Dat Pasen vroeg viel, gecombineerde met aanvoer van ijskoude lucht vanuit het oosten, leverde bijzondere Paaskou op.

Op 23 en 24 maart 2008 beleefden we een witte Pasen. Lokaal viel ruim 10 cm sneeuw en ook vroor het in het hele land. In Twente vroor het die Eerste Paasdag zelfs 7 graden en aan de grond werd het -11.

Zomerse en zonovergoten Pasen in 2011

Hoe anders was het op 24 april 2011. Met 26,0 graden is dit de warmste Eerste Paasdag sinds 1901. Dit is tot dusver de enige keer dat de temperatuur tijdens Pasen naar een zomerse waarde van 25 graden of meer steeg. Tweede Paasdag 2011 was het met 23,9 graden iets minder warm, maar de dag verliep zonovergoten en droog. Totaal over beide Paasdagen was het de warmste Pasen ooit gemeten. Ook scheen de zon maar liefst 24,1 uur. Een record!

De warmste Tweede Paasdag beleefden we op 18 april 1949 met een maximumtemperatuur van 24,7 graden. Eerste Paasdag werd het toen 23,9 graden.

Paasstorm 2016

In 2016 trok op Tweede Paasdag (28 maart) een zuidwesterstorm met buien en (zeer) zware windstoten over het land. De maxima liepen uiteen van 10 graden aan zee tot 14 in het zuidoosten. Eerste Paasdag kende dezelfde temperaturen en er trokken buien over het land. Ook stond er al een stevige zuiden- tot zuidwestenwind.

1990 was de natste Pasen

In 1990 viel totaal over beide feestdagen 23,9 mm regen. Daarmee is dit de natste Pasen uit de meetgeschiedenis. Eerste Paasdag (15 april) had met 18,8 mm het grootste aandeel. De natste Tweede Paasdag is 2 april 1934 met 22,5 mm regen.

Grillig paasweer verklaard

Het weer tijdens de Paasdagen kan van jaar tot jaar flink variëren. Dit heeft twee oorzaken. De datum waarop Pasen wordt gevierd verschilt sterk van jaar tot jaar. De eerste zondag na de eerste volle maan in de lente is het namelijk Pasen. Voor het begin van de lente wordt in de kerkelijke kalender standaard 21 maart aangehouden. De vroegst mogelijke datum voor Eerste Paasdag is daarmee 22 maart en de laatst mogelijke datum is 25 april. De kans op vrij koud weer is eind maart een stuk groter dan eind april. In de laatste week van maart wordt het ’s middags in het midden van het land normaal gesproken een graad of 11, terwijl de normale maximumtemperatuur eind april ruim 16 graden bedraagt!

Een tweede reden waarom het weer met Pasen van jaar tot jaar sterk kan variëren is het wisselvallige karakter van de lente. Soms ervaren we in de lente nog een laatste stuiptrekking van de winter, terwijl de zomer zich ook al kan laten zien.

Wat betreft de neerslag verloopt april gemiddeld genomen beduidend droger dan de laatste week van maart en ook schijnt de zon vaker. Conclusie: de kans op warm, zonnig en droog lenteweer is statistisch gezien het grootst als Pasen eind april valt.

Ach dan maken we ons eigen ‘puur genieten’ moment! Bij de Op-is-op Voordeelshop haal je nu de beste producten in huis met korting dankzij onze kortingscode!

Door: Jaco van Wezel