Waarom voelt kraanwater van 20 graden kouder aan dan 20 graden buitentemperatuur?

14 januari 2022, 11:58

Duurzaamheid
Douche. Foto: Pixabay.

Douchen met een watertemperatuur van 20 graden, daar moeten de meeste mensen niet aan denken. Terwijl je de verwarming in de huiskamer wel rond 20 graden hebt staan en dit beschouwd wordt als lekker warm. Dezelfde temperatuur, maar toch voelt het een kouder dan het ander. Hoe kan dat?

Wat iets koud doet aanvoelen is niet alleen de temperatuur van het voorwerp. Maar ook hoe makkelijk het voorwerp warmte van je wegtrekt. Wat je voelt bij water, is dat de warmte makkelijker van je wegtrekt dan dat lucht dit doet. Als je bijvoorbeeld in de keukenla een houten lepel pakt en een metalen vork, dan voel je hier ook verschil in. Ook al liggen ze allebei in de keukenla en hebben ze allebei dezelfde temperatuur. Dan voelt toch de vork kouder aan dan de houten lepel. Dit is omdat metaal makkelijker warmte wegvoert, ofwel weggeleid van je vingers af.

Dit is ook zo met water, dit heeft te maken met de hoeveelheid waterdeeltjes die tegen je opbotsen. Bedenk waar je makkelijker doorheen kan lopen, door lucht of water? Door lucht kan je makkelijker heenlopen, dit komt omdat je veel minder luchtdeeltjes tegenkomt dan waterdeeltjes. Er wordt veel vaker tegen je aangebotst bij water. En die waterdeeltjes die tegen je aanbotsen nemen veel meer warmte van je af en daarom koel je af.

Waterdruppels. Foto: Pixabay.
Waterdruppels. Foto: Pixabay.

foto: Pixabay

Lastig om de temperatuur te meten

Het is eigenlijk zo dat je als mens helemaal niet zo goed bent in temperatuur meten. Om dit uit te proberen moet je drie glazen water neerzetten: Een glas met heel heet water, een met lauw water en een met koud water. Doe dan een vinger in het hele hete water en de andere vinger in het koude water. Je vingers gaan dan wennen aan de hitte of aan de kou.

Als je dan beide vingers in het glas met lauw water stopt, dan zal de vinger die eerst in het koude water heeft gezeten denken ‘wow dat is warm’ en de vinger die in het hete water heeft gezeten ‘wow dat is koud’. Je zit dus met beide vingers in hetzelfde glas, alleen denkt je ene vinger dat het heel koud is en de andere vinger denkt dat het heel warm is.

Bron: Talpa Network – KIJK Radio 538

Foto: Pixabay

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven