Waarom regent het soms terwijl de radar niks aangeeft?

29 september 2020, 18:29

Weerweetjes
51a7fcbd-regendruppels_op_de_ruit_jannes_wiersema_november_2019-1280x600
51a7fcbd-regendruppels_op_de_ruit_jannes_wiersema_november_2019-1280x600
51a7fcbd-regendruppels_op_de_ruit_jannes_wiersema_november_2019-1280x600

Regen kan vervelend zijn, onverwachtse regen is nog vervelender. De neerslaggrafiek en neerslagkaart in de app geven aan dat het is droog is – en blijft, maar je komt buiten en het blijkt toch wat te spetteren. Hoe dit kan leggen we hieronder uit.

De gegevens die gebruikt worden om neerslag te tonen in de neerslagkaart en -grafiek zijn gebaseerd op metingen van twee radars in Nederland. Er staat er één in Den Helder en één in het plaatsje Herwijnen in de Betuwe. Deze radars zenden elke vijf minuten een signaal uit en vangen vervolgens eventuele, door regendruppels, weerkaatste signalen weer op.

In de meeste gevallen gaat dit prima, zeker als het lekker doorregent. Lichte motregen is veel lastiger te ‘zien’ door de radar.

Waarom motregen minder goed of helemaal niet zichtbaar is op de radar

Een belangrijk verschil tussen regen en motregen is dat motregendruppels veel kleiner zijn. Ze weerkaatsen daardoor veel minder radarsignaal dan gewone regendruppels.

Lees alles over het verschil tussen regen en motregen.

Daarnaast kan motregen ‘onder de radar’ blijven. De twee genoemde radars scannen de lucht boven Nederland nagenoeg horizontaal met een hele kleine hoek omhoog. Bovendien is de aarde bolvormig. Dit samen zorgt ervoor dat de hoogte waarvoor het ontvangen signaal geldt afhangt van hoe ver weg je van deze radars bent. De neerslagwaarnemingen van de radars zijn voor grote delen van Nederland metingen op ruim 1000 meter hoogte.

8cd2a259-article_5528_83ad62b6-889_image_large
8cd2a259-article_5528_83ad62b6-889_image_large

Bron plaatje: NWS

Bij een regenbui ontstaat de neerslag ruim boven 1000 meter. Motregen kan ontstaan in de onderste 1000 meter van de atmosfeer. Vooral in de tweede helft van de herfst en in de winter gebeurt dit regelmatig. Wanneer er wordt gemeten op 1000 meter hoogte, zie je dus alleen neerslag die van boven die 1000 meter naar beneden valt en niet de motregen die eronder zit.

Kortom: een lege radar in de app is geen 100% garantie dat het droog blijft en zelfs niet dat het droog is. Vooral in de periode oktober t/m februari kan het toch soms wat motregenen. Heel hard zal het niet regenen, maar als je een kwartier door motregen moet fietsen word je wel nat.

Of er kans op motregen is lees je uiteraard in de meest uitgebreide weertekst van Nederland.

Foto: Jannes Wiersema

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven