Waarom koelt het in de nacht soms snel af?

03 augustus 2021, 06:00

De ene nacht is de andere niet. Soms kan het ’s ochtends vroeg warmer zijn dan je had verwacht en een volgende ochtend juist flink koud. In de meeste gevallen koelt het in de nacht af, maar hoe hard dit gaat hangt van meerdere factoren af. In dit artikel lees je er alles over.

Uiteraard speelt de zon vaak een grote rol in het temperatuurverloop op een dag. Op een rustige zonnige zomerdag warmt de zon de lucht overdag op en valt de maximumtemperatuur aan het einde van de middag. ’s Avonds gaat de zon onder en koelt het af. Deze afkoeling gaat in de avond het snelst, maar eindigt pas weer in de vroege ochtend rond, vaak zelfs net na, zonsopkomst.

De aarde straalt warmte uit, zowel overdag als ‘s nachts. Midden op een zonnige dag is de inkomende straling van de zon groter en warmt de lucht nabij het aardoppervlak daardoor op. Als de zon laag staat of onder is koelt het aardoppervlak normaalgesproken af.

Wat doet bewolking?

Tijdens een nacht met bewolking wordt een deel van de aardse straling teruggekaatst naar de aarde. Hierdoor koelt het minder snel af. Vooral bij veel laaghangende bewolking is dit effect groot. Voor een nacht waarin het snel afkoelt moet er dus weinig (lage) bewolking zijn. Het ‘beste’ is een heldere nacht.

Wind en luchtvochtigheid

Voor een snelle afkoeling hoeft het niet windstil te zijn, maar het moet zeker niet te hard waaien. Tijdens winderig weer wordt de lucht van hoger in de atmosfeer meer gemengd met de lucht nabij het aardoppervlak. Hierdoor warmt de lucht in de onderste meters overdag minder hard op en koelt in de nacht minder snel af. Daarnaast hangt de temperatuurverandering op winderige dagen vooral af van wat voor lucht deze wind aanvoert. Wordt er steeds warmere lucht aangevoerd dan kan het zelfs tijdens de nacht warmer worden.

Tijdens een rustige nacht met brede opklaringen is de luchtvochtigheid voor een groot deel bepalend voor hoe ver het kan afkoelen. Als de lucht heel droog is kan de temperatuurdaling lang doorzetten, maar wanneer de luchtvochtigheid hoog is wordt het al snel nevelig of mistig en zal de daling stagneren.

785c5e4a-zo_09_april_2017_jannes_wiersema_023_4400_x_2473_aaj7rf

Foto: Jannes Wiersema

Waarom koelt het in de nacht dus soms snel af?

Hoe hard het in de nacht afkoelt hangt van meerdere factoren af en kan per nacht sterk verschillen. De sterkste afkoeling is op heldere nachten met niet veel wind en een lage luchtvochtigheid.

Had je het vanochtend nog warm in je dunne zomerjas op de fiets naar het werk? Morgenochtend kan dat heel anders zijn. Check dus altijd even het weer op onze site of in onze app, voordat je vertrekt!

Hoofdfoto: Jannes Wiersema

Door: Johnny Willemsen

Reageer via Facebook

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black