Waarom is het al zo lang zonnig en droog?

03 juni 2020, 17:03

weerfotodroogJB-1280x600
weerfotodroogJB-1280x600
weerfotodroogJB-1280x600

Het is al heel lang zonnig en droog. De zon schijnt elke dag en dat resulteerde al in de zonnigste lente allertijden. Ook is het kurkdroog en sinds half maart is nagenoeg geen druppel regen meer gevallen. Hoe komt het dat het al zo lang zonnig en droog is en is het einde al in zicht? Je leest het in dit artikel.

Het contrast kon haast niet groter. In februari hadden we vele stormen en was het bovendien kletsnat. Ook maart begon nat, maar sinds half maart is nagenoeg geen druppel regen meer gevallen. Van de schamele 88 millimeter die gemiddeld over het land in de lentemaanden maart, april en mei is gevallen, viel slechts 32 procent sinds half maart. Dat komt overeen met hooguit 28 millimeter. Normaal valt 172 uur over de gehele lente en is april goed voor 44 millimeter en mei voor 61.

Een lange periode met droog en zonnig weer komt vaker voor. Zo was bijvoorbeeld de zomer van 2018 zonnig, warm en kurkdroog.

Waarom is het nu al zo lang zonnig en droog

Hoe lang een periode met droog en zonnig weer duurt is gewoon toeval. Vaak zie je dat een bepaald weersituatie lang kan aanhouden. Dit jaar zijn hogedrukgebieden zeer bepalend voor ons weer. De straalstroom (wind op 10 km hoogte, die bepalend is voor het ontstaan van lagedrukgebieden) was gericht op het zuiden van Europa. In onze streken lagen voortdurend hogedrukgebieden en die hielden regengebieden op afstand. De zon maakte overuren en het bleef droog.

De temperatuur steeg vaak naar 20 graden en meer, maar echte hitte is er niet geweest. Dat kwam omdat de wind veelal uit het noorden tot noordoosten waaide. De temperaturen waren daardoor gematigd en bovendien waren de nachten fris met regelmatig vorst aan de grond en in mei ook nog op ‘neushoogte’.

Is het eind van het droge en zonnige weer in zicht?

De eerste dagen van de meteorologische zomer laten nog zonnig, warm en droog weer zien, maar verandering lijkt aanstaande. Aan het eind van deze week draait de stroming naar het noordwesten. De aangevoerde lucht is een stuk frisser en vanaf de Noordzee worden talrijke wolkenvelden aangevoerd. Tegelijkertijd neemt ook de kans op buien toe.

Of deze periode lang aanhoudt moet worden afgewacht. Hou daarvoor het meest uitgebreide weerbericht van Nederland in de gaten.

Foto: Jolanda Bakker

Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

Rico Schröder

Rico Schröder

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black