Waarom het nakend orkaanseizoen dit jaar nog wat erger dreigt te worden

28 mei 2022, 16:00

Orkanen
Orkaan Irma. Bron: NASA

Het Atlantische orkaanseizoen begint op 1 juni en het water in de Golf van Mexico is nu al warmer dan gemiddeld. Nog zorgwekkender is een stroming van warm tropisch water die ongewoon ver in de Golf stroomt voor deze tijd van het jaar. En die zogenaamde Loop Current heeft de kracht om tropische stormen in monsterorkanen te veranderen.

Wanneer de Loop Current zo vroeg in het orkaanseizoen zo ver naar het noorden komt – vooral tijdens wat naar verwachting een druk orkaanseizoen zal worden – kan dit een ramp betekenen voor mensen die wonen langs de noordelijke Golfkust, van Texas tot Florida.

Als je naar temperatuurkaarten van de Golf van Mexico kijkt, kun je gemakkelijk de Loop Current zien. Hij kronkelt door het Yucatan-kanaal tussen Mexico en Cuba, de Golf van Mexico in, en slingert dan terug door de Straat van Florida ten zuiden van Florida als de Florida-stroom.

Wanneer een tropische storm over de Loop Current of een van zijn gigantische wervelingen trekt – grote roterende poelen van warm water die van de stroming wegspinnen – kan de storm in kracht exploderen omdat hij energie uit het warme water haalt.

2005

Dit jaar lijkt de Loop Current opmerkelijk veel op die van 2005, het jaar waarin orkaan Katrina de Loop Current overstak voordat hij New Orleans verwoestte. Van de 27 grote stormen dat jaar werden er zeven grote orkanen. Wilma en Rita staken dat jaar ook de Loop Current over en werden twee van de meest intense Atlantische orkanen ooit.

De omstandigheden die wetenschappers in mei 2022 in de Golf zien, zijn reden tot bezorgdheid. Er worden 19 tropische stormen – 32% meer dan gemiddeld – en negen orkanen voor dit jaar verwacht. De Loop Current heeft het potentieel om sommige van die stormen serieus op te laden.

Warm oceaanwater betekent niet noodzakelijkerwijs meer tropische stormen. Maar zodra tropische stormen wateren bereiken die rond de 26°C of warmer zijn, kunnen ze zich versterken tot orkanen.

Orkanen halen het grootste deel van hun kracht uit de bovenste 30 meter water van de oceaan. Normaal gesproken vermengen deze bovenste oceaanwateren zich, waardoor warme plekken snel kunnen afkoelen. Maar het subtropische water van de Loop Current is dieper en warmer (en ook zouter) dan het gewone water van de Golf. Deze dingen remmen de afkoeling van het zeeoppervlak, waardoor de warme stroming en zijn wervelingen de warmte tot grote diepten kunnen vasthouden.

Bron: BusinessAM

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black