Update maandverwachting mei: zomerse warmte verdwijnt

14 mei 2022, 07:30

Maandverwachting
Warm weer in mei. Foto: Ton Wesselius

De dagen zijn al flink lang en wat is nou lekkerder om in mei tot in de avond te kunnen genieten van heerlijk weer. Wat staat ons komende weken te wachten?

De tweede helft van de maand begint veel warmer dan normaal. Het is rustig weer met zonnige perioden en niet zo veel wind. Ideale condities om de temperatuur flink te laten stijgen. Op veel plaatsen wordt het ruim 20 graden en in het zuidoosten is het met 25 graden of meer vaak zomers warm. De 30 graden gaan we waarschijnlijk net niet halen.

Ook aan de kust is het lekker, maar wordt de wind aanlandig, dan is het op het strand wel wat frisser en heb je echt je jas nodig. Op sommige dagen kunnen buien ontstaan en daarbij is kans op onweer. Zodra er eenmaal buien zijn, kan de zon voor langere tijd verdwijnen. Dat is misschien niet waar je op zit te wachten als je in de avond lekker op het terras wil zitten of van plan bent om buiten te eten.

Lagere temperaturen

De laatste tien dagen van de maand laten wat lagere temperaturen zien. Echt koud wordt het niet, maar de wind komt vaker uit het westen tot noordwesten en dan is het eerder 16 tot 21 graden. Aan zee is het nog een graadje kouder. Dit zijn overigens hele gebruikelijke waarden voor de tijd van het jaar. Daarbij zullen van tijd tot tijd buien over het land trekken en dat is goed voor de natuur en je tuin. Op dit moment is het veel droger dan in een gemiddelde lente.

Begin juni lijkt het erop dat we opnieuw rustig weer krijgen. Afhankelijk van hoe de wind draait krijgen we warmer weer bij een zuidelijke wind. Maar er is ook kans dat een noordenwind de kop op steekt en dan verandert de temperatuur nauwelijks. Deze tijd van het jaar is het wel zo dat wanneer de zon schijnt, het buiten al snel lekker is. Eind deze maand vertellen we hoe juni verloopt.

De laatste updates over het weer van de komende dagen vind je in ons weerbericht.

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black