Tuinadvies: dit kan je met het microklimaat op je veranda

26 augustus 2023, 07:02

Veranda in een tuin in de stad. Foto via Adobe Stock / Patrick Daxenbichler

Een veranda kan een mooie toevoeging zijn aan je tuin. De overkapping veroorzaakt een microklimaat, waardoor sommige planten beter groeien en bloeien dan elders in je tuin en andere planten het juist minder doen. Hoe dit zit lees je in dit artikel.

Een veranda is een deel van je tuin met overkapping die vastzit aan je huis of schuur. De overkapping kan lichtdoorlatend zijn, maar ook deels of helemaal dicht. Vaak is een veranda iets verhoogd ten opzichte van de rest van de tuin, zodat er geen water in komt te staan na een plensbui.

Hoe ziet de overkapping van je veranda er uit?

De overkapping van je veranda is voor een groot deel bepalend voor het microklimaat en je plantenkeuzes. Komt er geen licht door dan moet je uiteraard oppassen met planten die van zonlicht houden. Deze planten kan je dan alleen nog maar aan de buitenrand van je veranda plaatsen. Bij een dichte overkapping is een groen dak, indien mogelijk met zonnepanelen, ideaal. Hier lees je meer over de voordelen van een groen dak.

Schaduwminnende planten, die je overal onder je veranda met dichte overkapping kan plaatsen, zijn onder andere de Rhododendron, varens en de Kentiapalm.

Fleurige zomerbloeiers. Foto: Adobe Stock / Ambernila
Fleurige zomerbloeiers. Foto: Adobe Stock / Ambernila

Onder een lichtdoorlatend dak wordt het bij zonnig weer snel warm. Veel plantensoorten zullen hierdoor sneller groeien. Populaire verandaplanten die van zonneschijn en warmte houden zijn onder andere de bananenplant, bamboe en de olijfboom. Maar ook zomerbloeiers als petunia’s, lobelia’s en oleanders zullen het uitstekend doen op een zonnige en warme veranda. Uiteraard moet je ze wel goed water geven, want direct regenwater krijgen ze nooit.

Lees ook: Wat is de beste tijd om zomerplanten te planten?

Tijdens heldere winternachten wordt het op je veranda een stuk minder koud dan in de rest van je tuin. Door de overkapping blijft de warmte van overdag beter hangen en ook de nabijheid van het warme huis helpt een beetje. Hierdoor kan een aantal genoemde planten, zoals de bananenplant en bamboe, op je veranda de Nederlandse winter overleven. Elders in je tuin wordt het vrijwel elke winter een keer te koud. Wel zal je deze planten op je veranda moeten inpakken om ze tegen vorst te beschermen. Dit doe je in de late herfst; de tweede helft van november is hiervoor ideaal.

Lees ook: Dit kan je doen in je tuin in november

De ligging van je veranda is belangrijk

Ligt je veranda op het zuiden en heeft hij een lichtdoorlatende overkapping dan zal het op zonnige lente- en zomerdagen fors warmer zijn dan elders in je tuin. Op een veranda op het zuiden met een dicht dak kan je, zeker in de eerste anderhalve meter, nog gemakkelijk planten die van zon houden plaatsen.

Bij een veranda met glazen dak op het noorden zal het temperatuurverschil met de rest van je tuin op zonnige dagen een stuk minder groot zijn. Zonminnende planten hebben het heel lastig op een veranda op het noorden. Zelfs bij een lichtdoorlatende overkapping zal een deel van je veranda nauwelijks of geen zon krijgen doordat je huis het zonlicht blokkeert.

Bekijk ook deze video van Tuinmanieren over planten op je veranda:

Johnny Willemsen

Johnny Willemsen

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black