Weeronline
Weeronline

  Flinke sneeuwval in Alpen

  Aangemaakt: 15 feb 2012, 14:06 uur

  Er valt vandaag en vannacht veel sneeuw in de Alpen. Aan de noordkant van de Alpen sneeuwt het bijna overal en tot morgenochtend kan makkelijk 15 tot 30 cm sneeuw vallen. Op verschillende plaatsen kan de hoeveelheid verse sneeuw oplopen tot 40 cm. Aan de zuidzijde van de Alpen valt de hoeveelheid neerslag erg mee.

  Goed nieuws

  De sneeuwval is goed nieuws voor de vele Nederlanders die komende week op wintersport gaan. De skiomstandigheden lijken dan ook optimaal voor komende week. Traditioneel is de krokusvakantie de periode dat de meeste Nederlanders op wintersport gaan. Doordat er vrijdag en zaterdag tijdelijk minder sneeuw valt is de overlast tijdens de heenreis beperkt. Wel moeten automobilisten rekening houden met gladheid als gevolg van eerder gevallen sneeuw. Het gebruik van sneeuwkettingen is voor sommige gebieden dan ook aan te raden. Zondag lijkt geen verstandige keuze om te gaan rijden, dan verwachten meteorologen opnieuw flinke sneeuwval in grote delen van Oostenrijk en Zwitserland. De Franse Alpen hebben ook te maken met sneeuwval maar dan minder hevig. Daar blijft de overlast op de wegen dan ook beperkt.

  Waar vandaan?

  De verse winterdeken wordt veroorzaakt door een lagedrukgebied boven Polen die met een noordwestenwind een frontaal systeem over Centraal-Europa laat trekken. Een noordwestenwind is een ideale windrichting voor sneeuwval in de Alpen. De atmosfeer bevat dan veel vocht van de oceaan en brengt in dit deel van Europa bij een lage temperatuur gegarandeerd sneeuw.

  Vooruitzichten

  Morgen blijft het in de middag zo goed als droog, maar in de nacht naar vrijdag en vrijdag overdag valt uit de bewolking van een warmtefront ongeveer 10 centimeter sneeuw. Ditmaal in de noordelijke helft van Oostenrijk. Het neerslaggebied lijkt Zwitserland grotendeels te missen. Zondag wordt in Oostenrijk en Zwitserland opnieuw zo’n 25 centimeter verwacht. In de Franse Alpen beperkt de neerslag zich vooral tot het noorden. Maandag en dinsdag verlopen droog en is er ruimte voor de zon door de invloed van een hogedrukgebied. Woensdag neemt de kans op bewolking en lichte sneeuwval weer toe.

  Door: Matthijs van der Linden