Weeronline
Weeronline
  Schaal van Saffir en Simpson

  De kracht van orkanen: Schaal van Saffir en Simpson

  Aangemaakt: 16 sep 2020, 12:53 uur

  Om orkanen, tyfonen en tropische cyclonen naar kracht in te delen is er de Schaal van Saffir en Simpson. Deze schaal is maatgevend voor de te verwachten schade door wind en stormvloed. Stormvloed is het opstuwen van zeewater door de wind.

  De schaal werd in 1969 opgesteld door Herbert Saffir, een specialist in stormschade aan gebouwen en Bob Simpson, toenmalig directeur van het National Hurricane Center (NHC). Het NHC is een in orkanen gespecialiseerde afdeling van de National Weather Service (het KNMI van de VS).

  Schaal van Saffir en Simpson

  Orkanen worden onderverdeeld in vijf klassen. Er zijn ook nog twee niveaus voordat een tropisch systeem orkaankracht bereikt:

  De schaal van Saffir en Simpson

  Hoeveel schade ontstaat er?

  Bij een categorie 1 orkaan is de schade aan bebouwing door wind vaak beperkt. Wel kunnen orkanen van deze categorie caravans omblazen en bomen ontwortelen. Ook slecht bevestigde dakbedekking gaat kapot.

  Een categorie 2 orkaan veroorzaakt meer schade aan daken, slecht gebouwde deuren en ramen. Ook gebouwen van hout lopen aanzienlijke schade op.

  Een categorie 3 orkaan brengt ernstige schade toe aan woningen. Gebouwen zonder goede fundering worden vernietigd en platte daken gestript. Ook ontstaat veel schade door rondvliegend puin.

  Categorie 4 orkanen veroorzaken grote beschadigingen aan alle gebouwen. De stormvloed veroorzaakt grote erosie van standen en omvangrijke overstromingen.

  Bij een categorie 5 orkanen blijven alleen goed gebouwde betonnen of stalen constructies overeind. De stormvloed kan dan ook tot grote schade leiden in de onderste verdiepingen van gebouwen. Daar waar een categorie 5 orkaan aan land dreigt te komen wordt vaak overgegaan tot evacuatie van bewoners.

  Lees hier hoe wat orkanen precies zijn en hoe ze ontstaan.

  Foto: EPA

  Bekijk hieronder de meest relevante video’s over het weer

  Door: Johnny Willemsen