Recordhoge zeetemperaturen rondom Great Barrier Reef

25 november 2022, 15:43

Koraal. Foto: ANP / EPA / Alonson Cupul

Zeetemperaturen rondom delen van het Great Barrier Reef hebben deze maand recordniveaus bereikt. Gevreesd wordt voor een tweede zomer op rij waarbij op grote schaal verbleking van koraal optreedt, schrijft de Britse krant The Guardian.

Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) ligt de temperatuur van het zeewater boven de noordelijke delen van het rif in november op het hoogste niveau sinds 1985. Observaties van het Australische Bureau of Meteorology laat zien dat de huidige temperaturen in centrale en noordelijke delen van het rif ongeveer 2 graden boven het gemiddelde liggen.

Hittestress op het rif recordvroeg in het seizoen

Professor Terry Hughes van de James Cook Universiteit zegt dat hij nog nooit zo vroeg hittestress op het rif had gezien. Ook professor Ove Hoegh-Guldberg, gespecialiseerd in de verbleking van koraalriffen, uit zijn zorgen. "Deze hittestress treedt veel weken eerder op dan normaal. In het verleden gebeurde het in januari. Het feit dat het een recordwarme november is boven het rif voorspelt weinig goeds met het oog op wat we weten over het effect van hittestress op koralen."

Er is wel een kans dat de gevolgen voor het koraalrif zullen meevallen. Lokale weersomstandigheden kunnen grote invloed hebben op de temperaturen van het zeewater, bijvoorbeeld bij regen of bewolkte omstandigheden. Ook een cycloon zou het risico op verbleking van het koraal kunnen verminderen.

ANP

ANP

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black