Overstromingen in Benelux op één na duurste natuurramp van 2021

13 januari 2022, 11:59

Overstromingen
Overstromingen op één na duurste natuurramp van 2021. Foto: Pixabay.

De overstromingen van afgelopen zomer in de Benelux, Frankrijk en Duitsland waren de op één na duurste natuurramp ter wereld van 2021. Bij het noodweer werd ook Limburg hard getroffen. De financiële schade van de ramp ligt rond de 43 miljard dollar (38 miljard euro), aldus cijferwerk van de Britse hulporganisatie Christian Aid. Alleen orkaan Ida, die de Amerikaanse staat Louisiana trof, veroorzaakte meer schade.

Bij Ida lag de schadepost op 65 miljard dollar (57 miljard euro). Bij het rapport keken de onderzoekers naar de ingediende verzekeringsclaims. De echte schade is dus nog hoger, denken ze. Alle soorten noodweer, van overstromingen tot hittegolven, zijn meegenomen in het onderzoek.

Door klimaatverandering is er steeds meer financiële schade. Vier van de tien grootste schadeposten kwamen uit Azië, waar overstromingen en orkanen samen 24 miljard euro kostten. Maar de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn wereldwijd te zien.

Dakloos

Zo kostten de overstromingen in Australië in maart 2,1 miljard dollar en overstromingen in Canada  7,5 miljard dollar. Daarnaast kwamen bij de verschillende rampen honderden mensen om en werden veel mensen dakloos.

De schade van de meest recente tornado’s in de Verenigde Staten is nog niet meegenomen in het rapport. Wereldwijd maken verzekeraars zich zorgen om de klimaatopwarming. Risico- en verzekeringsadviseur Aon schat dat in 2021 voor de zesde keer in de geschiedenis noodweer voor meer dan 100 miljard euro schade oplevert. De eerste keer dat dat gebeurde was in 2011, het jaar van onder meer de verwoestende tsunami in Japan, en de klap van 2021 is de vierde in vijf jaar tijd.

De natuurrampen die de meeste levens kosten, zijn overigens niet per se de duurste. Zo kwamen in Sudan meer dan 850.000 mensen om bij overstromingen, maar qua schade staat de ramp niet in de top 10.

Doden

Dat geldt ook voor voor het droogvallen van Lake Chad in Centraal-Afrika. Het meer is met 90 procent gekrompen sinds de jaren 70. Het tekort aan drinkwater heeft miljoenen mensen het leven gekost, maar de financiële schade is gering. Vaak zijn de kosten hoger in niet-ontwikkelingslanden, wat reden is dat in de top 10 van Christian Aid met name westerse landen staan.

Foto: pixabay

Redactie

Redactie

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

Gratis inschrijven