Weeronline
Weeronline
  zon

  Op naar de zomer

  Aangemaakt: 30 mei 2014, 13:08 uur

  De lente verlaat ons en zondag breekt de zomer aan, de meteorologische zomer om volledig te zijn. De lente laat met droog, zonnig en warm weer een laatste goede indruk achter. Hoe zal de zomer verlopen en wat is de invloed van de opkomende El Niño?

  El Niño update

  Op dit moment is er nog geen sprake van een officiële El Niño fase. De temperatuur van het zeewater ligt in de marge van neutraal. De neutrale fase lijkt met een kans van 65% in onze zomer (noordelijk halfrond) over te gaan naar een officiële El Niño. Voor Nederland zal dit geen grote gevolgen hebben, maar andere delen van de wereld zullen er zeker mee te maken krijgen.

  Rond de Grote Oceaan zijn de grootste weersveranderingen te verwachten. In Australië en Indonesië dreigen droogte, terwijl er langs de westkust van Zuid-Amerika in dit jaargetijde juist meer neerslag te verwachten valt. Vakantiegangers in Spanje, Portugal en het zuidwesten van Frankrijk moeten vanaf augustus rekening houden met bovengemiddeld veel neerslag, misschien nog iets om rekening mee te houden als je een vakantiebestemming uitzoekt.

  Neerslagtendens tijdens El Niño.

  Wereldwijd temperatuurrecord?

  De kans is groot dat we vanaf de zomer met een El Niño te maken krijgen. De globale temperatuur laat tijdens een El Niño fase een duidelijk stijging zien. Samen met de opwarmende trend van de afgelopen jaren is de kans groot dat we in 2014 of 2015 het wereldwijde temperatuurrecord breken. Het record is op dit moment in handen van 2010 met 14,56 graden Celsius. De top 10 is gevuld met jaren uit de 21e eeuw, behalve de derde plaats. De bronzen medaille hangt om de nek van 1998, bekend van de sterke El Niño.

  Zomer in Nederland

  Voor de zomer in Nederland komen we niet verder dan iets te zeggen over de afwijking van neerslag en temperatuur ten opzichte van normaal. Daarnaast gaan de uitspraken over een heel seizoen en kunnen dagelijkse uitschieters afwijken van de trend. Wel zijn een aantal factoren aan te wijzen die het weer kunnen sturen.

  Als eerste zien we dat in een groot deel van Nederland de grond erg nat is. Veel energie gaat verloren aan verdamping van het water waardoor de temperatuur niet gemakkelijk snel oploopt. Toch komen de seizoensmodellen voor juni met iets hogere temperaturen dan normaal op de proppen. Waarschijnlijk profiteren we deels van de ongewoon hoge temperaturen boven grote delen van Scandinavië. Qua neerslag lijken we rond normaal uit te komen. Doordat het ons omringende water relatief warm is zal wolkenvorming en neerslagproductie iets hoger zijn dan normaal. De zomermaanden juli en augustus verlopen qua neerslag en temperatuur rond normaal. Een echte Hollandse zomer lijkt dus aanstaande.

  Door: Weeronline.nl