Vijf keer op avontuur in de Vinschgau vallei

26 januari 2022, 07:01

Wintersport
Wintersport in de Vinschgau-vallei inZuid-Tirol. Foto: Bruckmann

De Vinschgau vallei in Zuid-Tirol heeft ontelbare zijdalen, die zich ook weer vertakken. Dit resulteert in bijna eindeloze toermogelijkheden, want er is altijd wel ergens goede sneeuw te vinden. In dit artikel vind je vijf routes om de prachtige omgeving te verkennen!

Als rode draad door de omgeving stroomt de beek 'Karlinbach'. Dit stroompje verdeelt het Langtaufererdal in lente en winter. Aan de ene kant strekt een zee van krokussen in wit en paars golven over de weilanden uit, terwijl de noordelijke hellingen ten zuiden ervan nog bedekt zijn met sneeuw. Aan deze kant kun je vaak nog tot ver in het voorjaar skiën en op de top ligt zelfs in mei nog poedersneeuw.

Door de beschutte ligging heerst er een heel bijzonder klimaat. Aan de andere kant van de hoofdkam, op deze hoogte van 1800 meter, ligt het Gepatschhaus in een hoog-alpine omgeving. In het Langtaufererdal daarentegen, kan je groenten verbouwen.

De beek 'Karlinbach' met de besneeuwde toppen op de achtergrond. Foto: Adobe Stock / Helmut.H
De beek 'Karlinbach' met de besneeuwde toppen op de achtergrond. Foto: Adobe Stock / Helmut.H

Nieuwe impuls voor Maseben

De ideale plek voor wintersport zou je zeggen. Vroeger was dat ook het geval, maar op een gegeven moment kwam de plaats in verval en was het niet meer de moeite waard om het te exploiteren. In 2014 werd het skigebied gesloten. Niet lang daarna kwam er toch weer leven in de brouwerij.

Een jaar later kocht een Italiaans duo de berghut Maseben, inclusief het skigebied. Sindsdien worden er weer wandelaars en wintersporters ontvangen en kan genoten worden van prachtig uitzicht op de toppen van Valbenair, Mitterloch en Tiergarten.

Ook in de zomer zijn de berghutten in de omgeving drukbezocht. Foto: Adobe Stock / Helmut.H
Ook in de zomer zijn de berghutten in de omgeving drukbezocht. Foto: Adobe Stock / Helmut.H

Skitochten in het bergdorp

Twee valleien verder naar het zuidoosten is het minstens zo rustig en mooi. Het Matschertal rond het bergbeklimmersdorp Matsch is van oudsher een gebied voor skitochten. Het aanbod van tochten hier zou voldoende zijn voor een verblijf van meerdere weken. Alleen de Mittlere Portlesspitze is nu van de gemzen. Aan de zuidkant glijdt de sneeuw vroeg weg en daar kunnen skitoeristen het gebied beter vermijden.

Vind hier meer inspiratie voor wintersport weg van de massa.

De Äußere Portlesspitze daarentegen is een populaire voorjaarskitocht. De Upialm ligt aan de andere kant van het zonnige Matschertal. Via de alp kan je klimmen naar de Upikopf, een prachtige panoramische berg. Als het weer niet omslaat kan je vanaf de top onder andere de Ortlergroep, Piz Bernina en Weißkugel zien.

Tegenwoordig zijn veel bergkammen, die je vroeger nog kon skiën, vaak volledig weggeblazen. Door de opwarming zijn de winden sterker. Het Matscher dal is wild en romantisch, maar de tochten zijn veeleisend. Afgezien van de stilte en het grote aantal tochten, is dit nog iets wat het dal gemeen heeft met het Langtaufer dal.

De Vinschgau vallei is bij uitstek geschikt voor avontuurlijke skitochten. Foto: Bruckmann
De Vinschgau vallei is bij uitstek geschikt voor avontuurlijke skitochten. Foto: Bruckmann

Vijf tochten voor de hele winter

campaign_tip

Grote Schafkopf (3000 meter)

 • Karakter: aanbevolen als firntocht en bij verse sneeuw. In het voorjaar is het militaire pad eronder echter vaak open.

 • Startpunt: gehucht Partscheid, Gasthof Alpenfriede (1820 meter)

 • Route: Partscheid/Gschwell – militaire weg (nr. 8) – Wölfelejoch (mogelijk skidepot) – over bergkam naar top – afdaling als afdaling of, onder veilige omstandigheden, ook over de steile zuidhelling.

 • Stop voor verfrissing: Gasthof Alpenfriede

campaign_tip

Weißkugel (3738 meter)

 • Karakter: vele wegen leiden naar de Weißkugel. De beklimming vanaf het Langtau ferer Tal is minder druk bezocht, maar lang en veeleisend. De Langtauferer Ferner is gecrevasseerd (gletsjermateriaal!).

 • Vertrekpunt: Melag (1950 meter)

 • Route: Melag – Melager Alm – Langtauferer Ferner – Weißkugeljoch – over de oostflank (deels steil, maar soms mogelijk met ski’s) direct naar de top of zuidwaarts tot onder Hintereisjoch en over Matscher Wandl naar de zuidflank – voorpiek (eventueel skidepot) – over bergkam naar de top.

campaign_tip

Upi(a)kopf (3147 meter)

 • Karakter: Dankzij twee afdalingsmogelijkheden is de tocht naar de Upikopf van hoogwinter tot in het voorjaar de moeite waard.

 • Startpunt: Glieshof (1824 m)

 • Route: Glieshof Inn – Upialm – links van de rotsgraat omhoog naar vlak terrein en in het hoge dal ten zuiden van de Upikopf – op de laatste helling naar de Pleisenjoch – via de zuidoostgraat naar de top – afdaling als bij de beklimming of noordwaarts in het Ramudla-dal.

 • Stop voor verfrissing: Glieshof (1824 m)

campaign_tip

Litz(n)er Peak (3206 meter)

 • Karakter: deels zeer steile skitocht, waarvoor veilige omstandigheden vereist zijn.

 • Startpunt: Glieshof Inn (1824 m)

 • Route: Glieshof – Upialm – rechts aanhouden voorbij de rotsbar – via Langenboden in de talkkelder onder de Litzner Spitze – zadel ten oosten van de top (skidepot) – blokkam – top – afdaling als bij de beklimming.

 • Stop voor verfrissing: Glieshof (1824 m)

campaign_tip

Pleresspitze (3188 meter)

 • Karakter: populair, als vrij gemakkelijke tocht. Let op de borden in het bos om de wandelaars de weg te wijzen en op de lawinesituatie!

 • Startpunt: Glieshof Inn (1824 meter)

 • Route: Glieshof – Matscher Alm – Pleresboden – Planoalerloch – links aanhouden op de tophelling naar de bergkam (skidepot) – via zuidwestelijke bergkam naar Pleresspitze – afdaling als beklimming

 • Stop voor verfrissing: Glieshof (1824 meter)

Op het meer van Resia kan in de wintermaanden ook geschaatst worden. Foto: Adobe Stock / Pietro
Op het meer van Resia kan in de wintermaanden ook geschaatst worden. Foto: Adobe Stock / Pietro

Overige wintersportmogelijkheden

Een goed alternatief voor dagen met een gespannen lawine situatie is schaatsen op het meer van Resia. Er zijn drie ijsbanen van 400 meter, 6 kilometer en 10 kilometer en schaatsverhuur. Het is ook de moeite van het bekijken waard: naast schaatsers zijn er ijsrijders die met hun kleurrijke paraplu’s over het meer zoeven.

Bron: Bruckmann

Author Image

Redactie

Reageer via Facebook

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht

Weeronline nieuwsbrief

Ontvang wekelijks de leukste nieuwtjes en weetjes over het weer

email-black