Weeronline
Weeronline
  herfst

  Oktober 2014 in top-3 warmste ooit

  Aangemaakt: 23 okt 2014, 14:01 uur

  De huidige oktobermaand zal de boeken in gaan als een van de warmste oktobermaanden ooit gemeten in De Bilt. Uit een doorberekening blijkt dat de maandgemiddelde temperatuur zal uitkomen rond 13,5 graden tegen 10,7 normaal. Goed voor een tweede of derde plek in de lijst met warmste oktobermaanden. Oktober 2001 staat stevig op de eerste plaats met een maandgemiddelde temperatuur van 14,2 graden. Door het warme verloop van oktober is de kans dat 2014 als warmste jaar ooit de boeken in gaat verder toegenomen.

  Zeer zachte oktobermaand

  De hoge maandgemiddelde temperatuur wordt vooral veroorzaakt door de zeer zachte eerste twintig dagen van oktober. Afgelopen weekend beleefden we zelfs nog twee officiële warme dagen (maxima van 20 graden of meer), waarbij 18 oktober met 23,0 graden goed was voor een dagrecord.

  Daarnaast verlopen ook de nachten deze maand zeer zacht. Tijdens de nacht van 18 op 19 oktober werd het in De Bilt zelfs niet kouder dan 14,8 graden. De normale nachttemperatuur bedraagt in deze tijd van het jaar een graad of 7.

  Kou na de storm?

  De storm van afgelopen dinsdag op woensdagnacht heeft het zeer zachte weer verdreven en de temperatuur lag woensdag rond de normale 13 graden.  Echte kou met kans op nachtvorst blijft echter buiten onze landsgrenzen. Met een zuidwestelijke stroming wordt de rest van de maand zelfs weer wat zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor kan de temperatuur in de laatste week van oktober op sommige dagen oplopen tot 17 graden.

  Doordat het ook tijdens de laatste oktoberweek zacht blijft kunnen we nu al spreken van een top-3 notering in de lijst met warmste oktobermaanden. Of het een tweede of derde plek wordt zal nog moeten blijken.

  Kans op warmste jaar ooit verder toegenomen

  De oktoberwarmte heeft de kans dat we het warmste jaar ooit beleven verder vergroot. De huidige recordhouders zijn 2006 en 2007 met nagenoeg dezelfde jaargemiddelde temperatuur. Als we kijken naar de gemiddelde temperatuur van 1 januari t/m 22 oktober dan komt 2014 op 12,8 graden. Dezelfde periode verliep in 2007 0,3 graden kouder en in 2006 0,9 graden.

  Als november en december normaal verlopen wordt 2014 het warmste jaar ooit. Alleen een behoorlijk koud verloop van november en/of december kan dus nog verhinderen dat 2014 het warmste jaar ooit wordt.

  Door: Jaco van Wezel